Pech Max, smulduel Seb-Lewis+koekenbakkers

Pech Max, smulduel Seb-Lewis+koekenbakkers

Maandag 15 mei 2017, 16:54

Max had maar een woord nodig om zijn race samen te vatten en daar sluit ik me bij aan. 'Pech'. Gelukkig was het na het debacle in bocht 1 nog wel 66 ronden genieten van een episch gevecht tussen zwaargewichten Sebastian Vettel en Lewis Hamilton. Zo met het mes tussen de tanden heb ik Seb in ieder geval al heel lang niet meer gezien.

DOMINO-EFFECT EN NIEMAND SCHULD
In bocht 1 is het met zijn drieën bij elkaar net iets te druk. Je kan ook eigenlijk niemand de schuld geven. Max ziet een gaatje aan de buitenkant en gaat er voor. Dat had iedereen gedaan. Daar was de ruimte. Bottas zat opgesloten. Kimi en Bottas kunnen ook echt niet naar elkaar wijzen. Het is echt centimeterwerk en dan krijg je een domino-effectje. Spijtig.

De startcrash

ZEVEN WERELDKAMPIOENSCHAPPEN TEGEN ELKAAR
Hoe er daarna gevochten wordt om de overwinning, daar kan ik als liefhebber enorm van genieten. Het is ook niet zo dat deze race een uitzondering is. In de trainingen zijn Hamilton en Vettel aan elkaar gewaagd en ook in de kwalificatie zit er nauwelijks iets tussen. Lewis en Seb gaan er met zijn tweeën ervandoor en dat blijft denk ik het hele seizoen zo.

Niki Lauda, de legende in dienst van Mercedes, zei terecht dat de titelstrijd uiteindelijk beslist gaat worden door een minimaal foutje van een van de teams. Dan moet je denken aan een slechte pitstop, een slechte racestrategie of een auto die verkeerd in elkaar gezet is zodat hij uitvalt. Aan de coureurs gaat het niet liggen. Er rijden zeven wereldkampioenschappen tegen elkaar.

FERRARI VERLIEST OP STRATEGIE
Gisteren hebben Ferrari en Vettel uiteindelijk op strategie verloren van Mercedes. Ze volgden bij die tweede stop Hamilton en misschien had hij wel later moeten pitten. Tegelijkertijd is het ook logisch dat de teams heel erg op elkaar letten. Door het snelle uitvallen van Kimi miste Ferrari ook een extra strategische troef. Mercedes kon bijvoorbeeld Bottas wel gebruiken om Vettel af te houden in die tweede stint.

Aan het gevecht van Seb met Bottas zie je dat het Vettel echt menens is. Ik heb het in ieder geval lang niet meer zo heftig van hem gezien. Zo met het mes tussen de tanden en met vol risico. Die dummy die hij uitvoerde was met 330 kilometer per uur met twee wielen over het gras. Dat kan ook echt fout gaan. Als je op topsnelheid van links naar rechts gaat, kan die downforce in een keer wegvallen. 

Vettel op Bottas

Al met al heeft het vechten met Bottas Vettel iets van 4 á 5 seconden gekost. Daarna verloor hij op die medium-compound de rest. Al duurde het nog even voordat Hamilton er voorbij kon. Bij het verlaten van de pitlane na stop twee liet Vettel nog even flink zijn tanden zien. Echt legendarische beelden.

KOEKENBAKKERS STOFFEL, JOLYON EN LANCE
Achteraan zie ik wel een paar probleemgevalletjes. De koekenbakkers van Catalonië Jolyon Palmer, Lance Stroll en Stoffel Vandoorne hadden weer niet bepaald de race van hun leven. Palmer had dan nog het 'voordeel' dat hij niet in beeld is geweest, maar hij raakt echt helemaal ondergesneeuwd door Hülkenberg.

Stroll heb ik wel gezien, maar vooral op momenten dat hij werd ingehaald. Niet alleen door de Sauber van Ericsson, maar ook door Alonso en zelfs Palmer schijnt hem nog voorbij gereden te zijn. Stroll’s teammaat Massa had al geen topweekend, maar zelfs na een lekke band en een knal van Vandoorne eindigt hij nog voor Stroll. Ik kan me voorstellen dat Williams echt baalt.

Die gaan zich afvragen hoeveel die miljoenen die papa Stroll meeneemt nou echt waard zijn. Als Stroll het team feedback geeft op de manier waarop hij interviews geeft. 'Ja goh, is weleens beter gegaan. Niet echt tevreden..', daar heb je ook niks aan.

Massa is al zeker niet meer de snelste van het veld, maar als je daar een goede man naast zet die in de slipstream kan volgen, levert je dat alleen al aan prijzengeld zoveel meer op. Williams gaat een heel zwaar jaar tegemoet. Ze kunnen Stroll ook tussendoor nauwelijks extra kilometers laten maken… Monaco wordt denk ik wel spectaculair!

VANDOORNE LIJKT RACEN VERLEERD
Van Vandoorne is het vooral heel zonde. Zijn palmares en c.v. zijn top. Hij heeft alles gewonnen wat hij kon winnen en was dominant in de GP2. Natuurlijk heeft hij veel shit over zich heen gekregen met de niet werkende McLaren-Honda, maar je kan nu alleen niet zeggen dat de auto niet goed was.

Het lijkt alsof hij racen verleerd is. Hij ziet Massa gewoon niet en rijdt vol naar binnen. Dat is een rookie-fout en het is ook jammer dat hij het zelf niet toegeeft.

MAX IN MONACO
De volgende race is in Monaco. Max moet daar vooral lol hebben en niet denken aan de twee jaar hiervoor. De vangrail niet meer aanraken en dan is een goed resultaat niet ver weg. De vernieuwde Red Bull heeft genoeg mechanische grip. Hier in Barcelona in het bochtige stuk al tweede tijd. Het vermogen is veel minder belangrijk in Monaco, dus laten we hopen dat hij zijn race dan kan samenvatten met 'top'.  


Robert Doornbos tenniste als jongeling, maar kreeg de race-smaak te pakken toen hij de GP van België bezocht en wereldkampioen Jacques Villeneuve ontmoette. Via verschillende raceklassen schopte hij het tot een stoeltje als F1-coureur bij Minardi en Red Bull en was hij een gewaardeerde test- en reserverijder. Bij Ziggo Sport Totaal is Doornbos analist bij F1-uitzendingen en vaste gast in het Formule 1-café op vrijdagavond.