Druk hoog: vrees voor Stroll in Monaco

Druk hoog: vrees voor Stroll in Monaco

Woensdag 17 mei 2017, 15:11

Lance Stroll is slechts 18 jaar en verdient wellicht tijd, maar een feit is dat zijn entree in de Formule 1 vooralsnog geen enorm succes is gebleken. Na vijf races wacht de jonge Canadees van Williams nog op zijn eerste WK-punt en in Spanje kwam hij zelfs als laatste van de nog rijdende auto's over de streep. Met de ultra-lastige GP van Monaco voor de boeg, maakt ook Felipe Massa zich zorgen.

'MOEILIJKSTE BAAN OP DE KALENDER, VOOR LANCE HELEMAAL'
'Ik denk dat Monaco voor iedereen lastig is, maar voor Lance is het misschien wel de moeilijkste baan op de kalender. Hij kent de baan helemaal niet’, kijkt zijn ervaren Braziliaanse teamgenoot vooruit. Het racen door de krappe straten van Monte Carlo is door Nelson Piquet niet voor niets ooit zeer treffend omschreven als 'proberen met een helikopter door je huiskamer te vliegen.'

Stroll in zijn eerste raceweekend in Australië

MASSA MAAKTE RUIM EEN MINUUT GOED IN BARCELONA
De zorgen lijken verder gerechtvaardigd door de verschillen in Barcelona afgelopen weekend. Op een baan waarop Stroll deze winter wél vaak had getest en ook in de Formule 3 veel meters had gemaakt, werd hij op een hoopje gereden door de Braziliaan. Niet alleen in de kwalificatie, maar vooral in de race was het pijnlijk.

Massa liep in de openingsronde een lekke band op, moest extra pitten en lag na twee ronden maar liefst 50 seconden achter zijn stalgenoot. Na 64 ronden kwam de Braziliaan met ruim 10 seconden voorsprong op Stroll over de streep.

Nogmaals Australië

OOK LOWE ZIET DE DRUK OP STROLL TOENEMEN
Stroll heeft het met andere woorden erg moeilijk. Drie DNF's in de eerste drie races (niet altijd zijn schuld) en ettelijke ongelukjes verder ziet ook Paddy Lowe de gevolgen voor het zelfvertrouwen van de jonge coureur. 'Een van de dingen die het heel moeilijk maakt voor Lance, is de enorme druk die op zijn schouders wordt gelegd', zegt de technische baas van Williams.

In China ziet hij Pérez over het hoofd

'Er is een enorme verwachting gecreëerd. Niet alleen door de mensen in zijn directe omgeving, maar ook in en rond de paddock. De manier waarop hij hier is gekomen, is opgevallen. Mensen vragen zich af verdient hij het wel om hier te rijden?', zegt Lowe. Stroll werd vorig jaar weliswaar kampioen in de European F3, maar heeft zijn stoeltje in de Williams vooral te danken aan de miljoenen die zijn vader heeft meegebracht. 

'Coureurs zijn van nature super-competitief en zijn voor zichzelf nog het allerhardst als het niet gaat zoals ze willen. Daarmee verhoogt hij zelf die druk ook nog eens. De vraag hoe hij die druk kan verminderen, is niet makkelijk te beantwoorden. Ik begrijp de positie waar hij zich in bevindt en ik probeer hem te helpen', neemt de ervaren Lowe Stroll in bescherming. 

De GP van Bahrein en Sainz lanceert Stroll 

'MONACO GAAT EEN SPEKTAKEL WORDEN'
Oud-coureur en Ziggo Sport-analist Robert Doornbos is vooralsnog geen fan van de jongste man op de F1-grid. In zijn column maakt hij pijnlijk duidelijk waar het aan ontbreekt bij de tiener. Hij denkt dat Williams ondertussen spijt heeft van de deal en verwacht in Monaco spektakel om de verkeerde redenen. 

Afgelopen weekend: Alonso vliegt in een McLaren voorbij Stroll