Officieel: Keizer nieuwe hoofdtrainer Ajax

Officieel: Keizer nieuwe hoofdtrainer Ajax

Zaterdag 17 juni 2017, 15:06

Ajax heeft Marcel Keizer voor de komende twee seizoenen aangesteld als nieuwe hoofdtrainer. De Amsterdamse club schuift de 48-jarige trainer van Jong Ajax door naar de hoofdmacht, waar hij Peter Bosz opvolgt. Bosz verliet Ajax na een jaar voor de Duitse topclub Borussia Dortmund. Keizer ondertekent een contract tot medio 2019, met een optie op nog een seizoen.

Met de keuze voor de relatief onbekende Marcel Keizer als hoofdtrainer wil Ajax de lijn doortrekken die onder Peter Bosz is ingezet. De 48-jarige Keizer liet het Amsterdamse beloftenteam afgelopen seizoen voetballen volgens de tradities van de club: verzorgd, initiatiefrijk en aantrekkelijk. Hoewel Keizer als speler en trainer geen grote reputatie geniet, durft de clubleiding van Ajax het toch aan.

Keizer had zich ingesteld op nog een jaar bij Jong Ajax, maar het plotselinge vertrek van Bosz zette de deur naar de hoofdmacht voor hem open. 'In het voetbal kan het plots anders lopen', zei de nieuwe hoofdtrainer van Ajax zaterdag. 'Dit is uiteraard een hele mooie kans die ik met beide handen beet pak.'

De 48-jarige zat zelf in de jeugdopleiding van Ajax, maar wist in het eerste elftal niet door te breken. Hij is volgens het zogeheten Technisch Hart van Ajax de ideale kandidaat om het werk van Bosz voort te zetten.

'De gesprekken die we hebben gehad, waren inderdaad positief en ik voel dan ook vertrouwen vanuit de organisatie', zei Keizer. 'Momenteel heb ik nog vakantie, maar ik zet binnenkort vol trots mijn handtekening onder het nieuwe contract. Ik kan niet wachten om weer op het veld te staan.'

'We moeten er gezien het Europese programma al vroeg klaar voor zijn. Het doel is om de lijn en speelwijze van het afgelopen jaar door te trekken, er een prachtig seizoen van te maken waarbij we uiteraard voor de prijzen gaan.'

De neef van het overleden clubicoon Piet Keizer heeft wel een verleden in Amsterdam. Keizer maakte in zijn jonge jaren deel uit van de roemruchte jeugdopleiding van Ajax, waarin hij een vriendschappelijke band opbouwde met onder anderen Dennis Bergkamp.

Juist Bergkamp, nu assistent-trainer bij het eerste, heeft als lid van het Technisch Hart een belangrijke stem bij de club. Hij botste afgelopen seizoen binnen de staf met met de eigenzinnige Bosz, wat ertoe leidde dat Ajax de deur wagenwijd openzette voor de succesvolle hoofdtrainer toen Borussia Dortmund zich voor hem meldde.

Met Keizer kiest Ajax voor een trainer die dezelfde manier van voetballen propagandeert als Bosz. Hij werkte afgelopen seizoen bij Jong Ajax samen met de aanstormende talenten van de club, zoals Matthijs de Ligt, Donny van de Beek, Justin Kluivert, Abdelhak Nouri en Frenkie de Jong. Zij vierden allemaal al hun debuut in het eerste en moeten de komende jaren het gezicht van Ajax gaan vormen.

Als voetballer haalde Keizer nooit de voorpagina's. Bij Ajax bleef zijn doorbraak uit, waarna hij bij SC Cambuur wel uitgroeide tot een gewaardeerde kracht. Keizer speelde tussen 1989 en 1998 bijna driehonderd wedstrijden voor de Friese club uit Leeuwarden. De laatste jaren van zijn voetbalcarrière sleet hij bij De Graafschap en FC Emmen, waarna het voetbaldier verder ging als trainer. 

De laatste jaren ging het snel. Een jaartje technisch directeur bij Cambuur, toen weer even trainer bij FC Emmen, om negen maanden later terug te keren in Leeuwarden. Keizer kon Cambuur niet in de Eredivisie houden, maar verdiende zelf wel een toptransfer naar Ajax.

Bij de Amsterdamse beloften maakte hij met zijn werk zoveel indruk, dat hij nu de erfenis van Peter Bosz in zijn schoot geworpen krijgt. Een gewaagde gok van de clubleiding, want Keizer zal bij de achterban niet over het krediet beschikken dat voorgangers als Frank de Boer en Marco van Basten wel hadden. Bovendien zal het veelgeprezen spel van vorig seizoen nu ook gekoppeld moeten worden aan prijzen.