'Red Bull in luxe positie, Honda koopt Toro's?'

maandag 11 september 2017

'Red Bull in luxe positie, Honda koopt Toro's?'

Domino-effect in de Formule 1! McLaren, Toro Rosso, Red Bull en Renault zijn betrokken bij ingewikkelde motordeals en Carlos Sainz Jr. wordt als ruilmiddel gebruikt: de Spanjaard verlaat Toro Rosso voor Renault. McLaren gaat met Renault-motoren rijden, Toro Rosso krijgt de krachtbron van Honda. Onze F1-kenners Olav Mol, Robert Doornbos, Tom Coronel en Rick Winkelman praten je bij!

'MARKO WIL AL EEN TIJDJE VAN TORO ROSSO AF'
Toro Rosso is nu nog eigendom van Red Bull, maar daar zou zomaar eens verandering in kunnen komen: 'Het opleidingsdoel van Red Bull is weggeëbd en Dr. Helmut Marko heeft Toro Rosso al een tijdje in de etalage staan', weet Olav Mol. 'En Red Bull heeft naast Pierre Gasly gewoon heel weinig talent klaarstaan voor het opleidingsteam', voegt Robert Doornbos daaraan toe.

Mol: 'Honda kan op termijn de koper worden van Toro Rosso. Voor de GP van Hongarije was er al een meeting tussen Marko en Honda in Graz. De Red Bull-adviseur dacht toen al aan de verkoop van Toro Rosso, maar vroeg een te hoog bedrag en Honda liep van tafel. F1 wil Honda sowieso behouden als motorleverancier. Mede door de inspanningen van Ross Brawn en Liberty Media, is er weer opportunisme.'

'Luxe positie voor Red Bull: Renault of Honda?'

Volgens Rick Winkelman zit Red Bull straks in een luxe positie als Toro Rosso met Honda-motoren gaat rijden. 'Red Bull krijgt de kans om de motoren van Renault en Honda met elkaar te vergelijken. Als blijkt dat Honda de zaakjes goed voor elkaar heeft bij Toro Rosso, dan kan kan Red Bull ook overstappen naar die motoren', zegt de Ziggo Sport-commentator.

Tom Coronel begrijpt wel dat Toro Rosso voor de motoren van Honda kiest: 'McLaren heeft natuurlijk heel veel problemen gehad met de betrouwbaarheid van die motoren, maar de snelheid is ok. Ze zijn daar echt iets aan het opbouwen. Ik heb zelf ook met Honda geracet en ik kan je verzekeren: die werken echt keihard! Dat komt echt wel goed, daar ben ik van overtuigd.'

SAINZ NEEMT STOELTJE VAN PALMER OVER
'Sainz wordt als wisselgeld gebruikt', zegt Olav Mol. 'De relatie tussen Toro Rosso en Sainz was al stroef het laatste jaar. Hij mag nu naar Renault als gevolg van de contractbreuk tussen de motorleverancier en Toro Rosso.' De verwachting is dat Gasly dan het stoeltje van Sainz overneemt.

Coronel: 'Sainz naar Renault, die zag je natuurlijk wel aankomen. Hij is gewoon een zeer sterke coureur met veel ervaring en een goeie naam. Voor Toro Rosso was hij niet meer te houden. Sainz wilde gewoon die stap maken en bij Red Bull was er geen ruimte voor hem. Renault is dan een hele logische keuze.'

'Sainz wordt als wisselgeld gebruikt voor contractbreuk'

'De komst van Sainz naar Renault gaat ten koste van Jolyon Palmer, maar die zien we denk ik nog wel ergens anders terug in de Formule 1', meent Coronel. Winkelman denk daar anders over: 'Het wordt heel moeilijk voor Palmer om nog ergens een stoeltje te bemachtigen. De meeste plekken zijn al bezet.'

Er gaan geruchten dat Sainz al vanaf de GP van Maleisië op 1 oktober het stoeltje van Palmer overneemt bij Renault. 'In dat geval moet Renault 8 miljoen euro betalen om Palmer uit te kopen', weet Mol. Op dit moment ziet het er naar uit dat Sainz gewoon vanaf 2018 instapt.

Omdat Red Bull met Max Verstappen en Daniel Ricciardo al een uitstekend rijdersduo heeft, waren er voor Sainz geen doorgroeimogelijkheden binnen het team. Renault biedt de Spanjaard een uitweg.