Ziggo Sport 14 Ziggo Sport 14

Vettel rapste in Suzuka, Max gehinderd 6

vrijdag 6 oktober 2017

De toon is bij Grand Prix van Japan is meteen gezet door Sebastian Vettel. De Duitser sloot de eerste vrije training in de miezer van Suzuka het snelste af. De man die hij van een wereldtitel moet zien af te houden, Lewis Hamilton, pakte de nummer 2 plek. Max Verstappen zag zijn pogingen tot een echt snelle ronde stranden naast de baan en dankzij een crash van Carlos Sainz eindigde hij zesde.

METEEN VOLLE BAK DANKZIJ REGENDREIGING
Er was kans op regen later in de sessie, dus hadden de teams haast vanochtend. Meteen na het groene licht koos iedereen het asfalt. Red Bull opende het weekend op supersofts, terwijl Mercedes en Ferrari voor hun eerste runs kozen voor de langzamere softband van Pirelli. Pas bij run twee kozen ook De Zilverpijlen voor het rubber met de rode wang en konden de eerste vergelijkingen worden gemaakt.

De 1.29,377 voor Hamilton bleek lange tijd de snelste en Daniel Ricciardo kwam daar op 0,164 het dichtste bij van The Bulls. Max kende wat meer problemen. Bijj zijn eerste poging tot aanzetten, miste hij de bocht in Spoon en dat leverde veel rotzooi in de sidepods van zijn RB13 op, maar uiteraard geen tijdsverbetering:

SAINZ RAMT IN DE RAILS VOOR ROOD
Carlos Sainz wist al voor de training dat hij zondag helemaal achteraan gaat starten, maar zijn dag zou nog veel erger worden. De Spanjaard heeft delen van de powerunit van zijn Toro Rosso vervangen (zesde MGU-H, zijn vijfde V6, en turbo nummer 5) en ontvangt daarvoor in totaal 20 plekken gridstraf, maar besloot de rampdag te voltooien door zijn Toro Rosso in de vangrail te vouwen:

VETTEL SNELSTE VAN IEDEREEN
Het leverde een code rood op en bovendien zorgde het ervoor dat Verstappen een volgende snelle run op supersofts moest afbreken. Nadat al de carbonresten van Sainz van de baan waren geveegd, ging ook Ferrari voor het eerst met supersofts aan de slag. Dat leverde Vettel meteen de snelste tijd van de ochtend op. Met 1.29,166 had hij de minste last van de miezer die inmiddels viel.

Verstappen verbeterde niet verder meer dan P6. Hij gebruikte de laatste 20 minuten voor een long run op supersofts. Ook al omdat de kans bestaat dat de regen op Suzuka doorzet en de tweede vrije training later vandaag letterlijk in het water zal vallen. Iets wat zich in de slotminuten van de ochtendtraining al aankondigde. De harder wordende regen zorgde voor een lege baan de laatste paar minuten.