Ziggo Sport 14 Ziggo Sport 14

Hamilton monsterlijk pole, Max P4

zaterdag 7 oktober 2017

Lewis Hamilton is opper- en oppermachtig tot nu toe in het raceweekend van de Grand Prix van Japan. De Britse coureur van Mercedes was gedurende de hele kwalificatie niet bij te houden. Hij noteerde zijn 71ste pole position (en zijn eerste in Japan) met een tijd van 1.27,319. Ruim een seconde sneller dan Max Verstappen, die een vijfde tijd noteerde.

Q1: HAMILTON HARDST OP HARDERE BAND
Hamilton toonde vanaf het begin al aan dat Mercedes sterk is op Suzuka. Op de softband reed de Brit in Q1 naar de snelste tijd. Dat was een compound harder dan de rest van het veld, op Sebastian Vettel na. De eerste kwalificatierun kwam vroegtijdig ten einde, toen Romain Grosjean zijn bolide in de kreukels reed op het moment dat de meeste coureurs naar buiten kwamen voor hun tweede run.

Q2: OP SUPERS SECONDE VAN BULLS
In Q2 klokte Hamilton op supersofts een toptijd van 1.27,819. Daarmee was de drievoudig wereldkampioen ongeveer een seconde voor de Red Bulls van Verstappen en Daniel Ricciardo. Verder trad Kimi Raikkonen aan op softs. De Fin gaat voor een lange eerste stint in de race na vijf plaatsen straf voor het vervangen van zijn versnellingsbak.

Q3: GAT BLIJFT EVEN GROOT
Ook in de toptien-kwalificatie bleef Hamilton op ruime afstand van de rest van het veld. Hij hield zijn teamgenoot Valtteri Bottas en Sebastian Vettel op 3 en 4 tienden afstand. De Red Bulls volgden wederom op een seconde van Hamilton. Verstappen klokte een vijfde tijd met 1.28,332. Ricciardo dook daar met 3 tienden onder. De Bulls schuiven op de startgrid een plaatsje op door de straf van Bottas.