Ziggo Sport 14 Ziggo Sport 14

WK-play-offs: wie wint waarom of niet?

donderdag 9 november 2017

WK-play-offs: wie wint waarom of niet?

Er zijn geen ingewikkelde rekensommen meer nodig. De laatste vier Europese tickets voor het WK 2020 in Rusland staan op het spel. De opdracht is duidelijk: over twee duels beter zijn dan je tegenstander en je kunt alsnog een gooi doen naar de wereldtitel komende zomer. Vandaag begint het nagelbijten voor Kroatië, Griekenland, Noord-Ierland en Zwitserland.

ZWITSERS NA GEWELDIGE REEKS TOCH IN HET NAUW
De meest opvallende ploeg in de play-offs is Zwitserland. In Groep B oogstte het liefst 27 van de maximaal te behalen 30 punten. Toch bleek Portugal op onderling resultaat nog net iets beter. De Zwitsers beginnen nu in Belfast tegen Noord-Ierland, dat 19 punten haalde in de kwalificatie.

Dat de Zwitsers favoriet zijn, is duidelijk. Nog nooit verknoeide een land plaatsing voor het WK na 27 punten in de kwalificatie, aldus de FIFA. Toch staat alles op scherp en hebben de Alpenbewoners geen enkele voorsprong in de alles of niets duels met de strijdbare Noord-Ieren. Die waren in 1986 voor het laatst actief op een WK en hebben de smaak te pakken gekregen op het EK, waar ze moeilijk te verslaan bleken.

KROATEN EN GRIEKEN KENNEN KLAPPEN VAN DE ZWEEP
Het spelen van play-offs is voor beide landen een bekend proces. En allebei zijn ze er succesvol in geweest. De Grieken kunnen het eerste Europese land worden dat drie keer op rij via de play-offs alsnog de eindronde haalt. Maar ook Kroatië kan op geweldige cijfers bogen. Alle vier de play-offs om een plek op een WK of EK wonnen de Kroaten. Een zware strijd ligt dan ook voor de hand. Te beginnen in Zagreb vanavond.

HET VOLLEDIGE SCHEMA EN WAAR TE ZIEN

Dag Aftrap  Duel   Live op 
09-11-17  20.45 Kroatië - Griekenland  Ziggo Voetbal
09-11-17 20.45 Noord-Ierland  - Zwitserland Ziggo Sport (14) + Select + Go
10-11-17 20.45 Zweden - Itaië Ziggo Sport (14) + Select Go
11-11-17 20.45 Denemarken - Ierland Ziggo Sport (14) + Select Go
12-11-17 18.00 Zwitserland - Noord-Ierland Ziggo Sport Voetbal Go
12-11-17 20.45 Griekenland - Kroatië Ziggo Sport (14) + Select Go
13-11-17 20.45 Italië - Zweden Ziggo Sport (14) + Select Go
14-11-17 20.45 Ierland - Denemarken Ziggo Sport (14) + Select Go

ITALIANEN AAN STAND VERPLICHT ERBIJ TE ZIJN
Voor De Azzurri staat er veel op het spel. Alleen Brazilië (21 keer) en Duitsland (19) waren vaker aanwezig op een WK. De Italianen zijn bovendien viervoudig wereldkampioen. Voor Gianluigi Buffon zou plaatsing voor Rusland zijn vijfde optreden op een WK worden. De Zweden hebben als houvast dat ze van alle play-off ploegen het vaakst scoorden in de kwalificatie. En dat waren er 26.

IEREN KEIZEN VOOR UNDERDOGROL TEGEN DENEN
Dat Denemarken de favoriet is om Ierland uit te schakelen, is logisch. De Ierse bondscoach Martin O'Neill draait daar ook niet omheen. Sinds 1979 wonnen The Boys in Green geen enkele wedstrijd tegen Danish Dynamite. Tip voor de Ieren: let op Christian Eriksen! De spelverdeler scoorde al zes duels op rij voor de Denen. Als je hem aan banden legt, maak je alsnog een betere kans te overleven.

Statistieken via fifa.com