Ziggo Sport 14 Ziggo Sport 14

Vettel wint eindelijk weer, Max' maximum vijf

zondag 12 november 2017

Sebastian Vettel heeft eindelijk weer een race gewonnen. De Duitser van Ferrari greep Valtteri Bottas bij de start van de Grand Prix van Brazilië en stond de leiding niet meer af. Max Verstappen streed voor wat hij waard was, maar kon niet mee in het geweld van Ferrari en Mercedes. Zelfs de als 20ste gestarte Lewis Hamilton kwam de Limburger nog voorbij en dus eindigde Max als vijfde.

ALLEEN CHAOS BIJ DE START
Kimi Raikkonen completeerde namens Ferrari het podium. Hij slaagde er ternauwernood wél in de oprukkende Hamilton 0,8 seconden achter zich te houden. Hamilton had er na zijn crash in qualifying voor gekozen om vanuit de pitlane te starten en sloot als laatste aan. Hij zag hoe voor hem een domino-crash tussen Daniel Ricciardo, Stoffel Vandoorne en Kevin Magnussen einde race betekende voor twee laatstgenoemden:


Enkele bochten later maakte Romain Grosjean een einde aan de GP van zijn landgenoot Esteban Ocon. Het betekende de eerste uitvalbeurt ooit in de F1 voor de Fransman van Force India. Grosjean kon wél verder, maar kreeg nog wel tien strafseconden aan de broek voor 'het veroorzaken van een crash'

HAMILTON VREET MAX OP
Daarna viel de race in een vaste plooi. Ook de pitstops veranderden niets aan de kop van het veld en Hamilton rukte verder en verder op. Na zijn enige stop in ronde 44 zat hij nog maar 11 seconden achter de minder krachtige Red Bull van Verstappen. Bovendien had Hamilton de zachtere supersoft-Pirelli's ondergebonden en was het een kwestie van tijd voor het onvermijdelijke zou gebeuren. 

Hamilton vreet Verstappen op

MAX KLOKT NOG WEL FASTEST LAP NA EXTRA STOP
Nadat de op supersofts rijdende Hamilton hem voorbij was gegaan (ronde 58), besloot Verstappen van tactiek te veranderen. Het gat met Ricciardo was groot genoeg, de softbanden van Pirelli bevielen zeer matig en dus ging Max de dicussie aan met zijn team en koos hij voor een extra stop naar supersofts. Het kostte hem geen plek en leverde als kleine bonus The Fastest Lap-award op met 1.11,044. De snelste raceronde ooit op Interlagos.  

Max discussieert met zijn team

MASSA ZWAAIT AF
De eerste zege in negen races voor Vettel was mooi, maar het publiek in Brazilië was drukker bezig met de laatste race van Felipe Massa. De thuisrijder finishte in zijn Williams op een keurige zevende plek en kreeg na afloop een bijzondere boodschap over de boordradio: