Ziggo Sport 14 Ziggo Sport 14

Handbalsters onderuit in eerste WK-duel

zaterdag 2 december 2017

De Nederlandse handbalvrouwen zijn het WK handbal niet goed begonnen. De ploeg van bondscoach Helle Thomsen ging in het openingsduel in Leipzig met 24-22 onderuit tegen Zuid-Korea. Maar niet getreurd: Oranje verloor vorig jaar op het EK handbal ook de eerste wedstrijd en werd toen alsnog tweede. Ook tijdens het vorige WK eindigde Nederland twee jaar geleden als tweede.

ANGSTGEGNER
Zuid-Korea stond al bekend als een van de angstgegners van de Nederlandse ploeg. Tijdens de Olympische Spelen van 2016 troffen beide ploegen elkaar ook in de groepsfase en toen werd het 32-32 gelijk. 

STERSPEELSTER ERAF
Na een paar minuten verloor Zuid-Korea al een van haar sterspeelsters. Han-Na Gwon scoorde prachtig, maar kwam heel ongelukkig neer. Met een op het oog ernstige knieblessure moest ze naar de kant. Toch namen de Koreaanse vrouwen ook zonder Gwon de leiding. Met 14-11 gingen ze de rust in. 

Gwon valt uit:

KEEPSTERS MAKEN VERSCHIL
Het verschil in de eerste helft werd vooral gemaakt door de Koreaanse keepsters. Die kwamen samen tot een reddingspercentage van 35 procent. De ingevallen Sae-Young Park pakte zelfs 60 procent van de ballen. Daar tegenover stond 'slechts' 19 procent van de Nederlandse doelvrouwen. 

Een van de topreddingen:

ABBINGH MAAKT ER 11
Na rust kwam Nederland terug van een achterstand van 17-13. Vooral dankzij Lois Abbingh kwam Oranje zelfs even op een 19-17 voorsprong. Daarna ging het toch nog mis. De Koreaanse keepster pakte weer een aantal cruciale ballen, waardoor het uiteindelijk 24-22 voor Zuid-Korea werd. Abbingh werd dankzij haar elf doelpunten nog wél verkozen tot vrouw van de wedstrijd. 

Abbingh zet Nederland op 19-17: