Ziggo Sport 14 Ziggo Sport 14

Streep door Kubica: Sirotkin naar Williams

dinsdag 16 januari 2018

Streep door Kubica: Sirotkin naar Williams

Ook in 2018 staat er een Russische coureur op de Formule 1-grid. Williams F1 heeft er flink de tijd voor genomen, maar nu dan toch eindelijk Sergey Sirotkin als tweede coureur naast Lance Stroll aangesteld. Daarmee kan ook definitief een streep door de gedroomde rentree van Robert Kubica. De Poolse veteraan gold bij pers en fans lang als dé absolute favoriet voor het stoeltje.

NEEMT 15 MILJOEN MEE
Het zal ook geholpen hebben dat Sirotkin een sponsorbudget van ongeveer 15 miljoen euro meeneemt naar het privé-team van Claire Williams. Al benadrukt het team dat prestaties op de baan de doorslag hebben gegeven. Sirotkin en Kubica kregen afgelopen najaar allebei de kans om de renstal te overtuigen.

Beide mannen namen in Abu Dhabi deel aan testdagen en blijkbaar deed de 22-jarige Rus dat na het analyseren van alle data beter. Een schrale troost voor Kubica is dat Williams hem wel heeft vastgelegd als reserve- en testcoureur voor het komende seizoen.

 

TEAM ZONDER ERVARING IN 2018
Waar Felipe Massa vorig jaar nog voor de nodige ervaring zorgde, heeft Williams komend seizoen twee behoorlijk 'groene' coureurs achter het stuur. De pas 19-jarige Stroll begint aan zijn tweede jaar in de koningsklasse, terwijl Sirotkin zijn sporen alleen heeft verdiend als test- en vrije trainings-coureur van Sauber en Renault.

De enige 'bewegende' beelden die we konden vinden van Sirotkin in de F1

TWEE KEER DERDE IN F2
In 2015 en 2016 reed Sirotkin zijn wedstrijden in de Formule 2. Hij won in totaal drie races en eindigde twee keer als derde in het kampioenschap. Vorig seizoen richtte hij zich volledig op zijn baan als testcoureur bij Renault, maar viel hij wél nog een weekend in bij de F2. In Bakoe verving hij de geblesseerde Alexander Albon bij ART Grand Prix en eindigde als 10de in de hoofdrace en als nummer 4 van de sprintrace. 

RUSSISCHE DROOGTE VOORBIJ
Daniil Kvyat verdedigde in 2017 nog de Russische kleuren, maar hij moest na zijn degradatie bij Red Bull in 2016  uiteindelijk ook plaatsmaken bij Toro Rosso. De laatste drie races van het afgelopen kalenderjaar stond hij al buitenspel en namen Pierre Gasly en Brendon Hartley de honneurs waar. Kvyat is inmiddels wél onder de pannen als ontwikkelingscoureur bij Ferrari.