Ziggo Sport 14 Ziggo Sport 14

Ricciardo: 'Verstappen eerste die me uitdaagt'

vrijdag 2 februari 2018

Ricciardo: 'Verstappen eerste die me uitdaagt'

Daniel Ricciardo heeft na 6,5 seizoenen in de Formule 1 eindelijk zijn gelijke gevonden. Volgens de Australiër van Red Bull is Max Verstappen de eerste teamgenoot in de F1 die hem serieus uitdaagt. Dat wil wat zeggen, want Ricciardo reed in het verleden onder meer met viervoudig wereldkampioen Sebastian Vettel en reed de Duitser naar huis.

'VROEGER OOK GEEN MAKKIES, MAAR...'
'Ik wil niet zeggen dat ik vroeger makkies had, maar ik merk dat Max de eerste coureur waar ik serieus voor aan de bak moet', zegt The Honey Badger tegen motorsport.com. 'Als ik vroeger bijvoorbeeld een bocht voluit had genomen, zag je dat niemand dat op dezelfde manier kon nadoen. Max probeert dat in ieder geval. Hij kan veel makkelijker gelijke tred houden dan sommige andere jongens.'

Ricciardo reed in 2014 naast Vettel bij Red Bull en overtroefde de Duitser toen op alle fronten (226 om 163 WK-punten en 11-8 in kwalificatie). Na dat jaar koos Vettel het hazenpad en vertrok naar Ferrari. Ook met Daniil Kvyat, Jean-Eric Vergne, Narain Karthikeyan en Vitantonio Liuzzi had hij weinig problemen. Verstappen nam gedurende 2016 de plek van Kvyat in ook toen was Ricciardo nog niet meteen van slag.

'IN 2016 NOG DE BETERE'
'In 2016 had ik nog een duidelijk streepje voor. Natuurlijk had hij een paar ongelooflijke races (de overwinning in in Spanje en dé regenrace in Brazilië red.), maar toen was ik beter in de kwalificatie en op de meeste zondagen.' De cijfers geven Ricciardo gelijk met een 11-6 voorsprong in de kwalificatie en 220 om 191 WK-punten.

Ook in 2017 had Ricciardo qua punten (200-168) nog de overhand, maar die statistieken zijn enigszins vervuild door de vele Renault-gerelateerde uitvalbeurten van zowel Max als Ricciardo. Als beide mannen aan de streep kwamen, was Verstappen er 5 keer eerder en Ricciardo 2 maal.

Max was zelf verantwoordelijk voor 1 uitvalbeurt van zijn teammaat

'KAN ME GEEN FOUT MEER VEROORLOVEN'
De grootste verandering zien we in de kwalificatie-battle. Voor het eerst in zijn loopbaan verloor Ricciardo die namelijk van een teamgenoot en met 13-7 bovendien met behoorlijk ruime cijfers. De Australiër beseft dan ook dat hij met een coureur van een ander kaliber te maken heeft:    

'In het verleden kon ik nog weleens de fout in gaan en dan stond ik toch voor mijn teammaat op de grid. Als ik nu een klein foutje maak in de kwalificatie, staat hij voor me. Andersom hetzelfde trouwens. Als hij zich vergist, sta ik voor hem. Dat heb ik liever. We stuwen elkaar op. We kunnen ons allebei niets meer veroorloven, want dan zijn we verslagen.'

Over het algemeen kunnen de twee het prima met elkaar vinden