Ziggo Sport 14 Ziggo Sport 14

Ricciardo wint! Max vergooit eigen en Vettel's race

zondag 15 april 2018

Ricciardo wint! Max vergooit eigen en Vettel's race

Dankzij een strategische vondst van Red Bull en weergaloos inhalen van hemzelf heeft Daniel Ricciardo de Grand Prix van China gewonnen. Max Verstappen vergooide zijn eigen kansen door bij risicovol inhalen van Lewis Hamilton en Sebastian Vettel tijd te verliezen. Bij het toucheren van de WK-leider kreeg hij bovendien 10 seconden straf en restte niet meer dan P5.

STRATEGISCHE MEESTERZET RED BULL
Een safety car-situatie zette de race in Shanghai volledig op zijn kop.In de 39ste ronde trok Red Bull de als derde en vijfde rijdende Verstappen en Ricciardo naar binnen voor een switch naar mediums. Die gok pakte uitstekend uit. De concurrentie bij Mercedes en Ferrari bleef doorkachelen op de gebruikte mediums en dus konden The Bulls na het binnenrijden van de safety car gaan jagen.

Hier pakt Ricciardo de zege

Dat ging Ricciardo een stuk beter af dan Verstappen. The Honey Badger plaatste cleane moves op achtereenvolgens Raikkonen, Hamilton, Vettel én leider Bottas en reed daarna onbedreigd naar de winst. De druiven waren daarmee extra zuur voor Verstappen, want hij zag Ricciardo voorbij komen toen hij zelf buiten de baan reed na een mislukte move op Hamilton.

MAX GOOIT EIGEN EN VETTEL'S KANSEN WEG
Op jacht naar schadeherstel ging het vervolgens opnieuw mis voor de Nederlander. Hij nam bij een poging tot passeren van Vettel veel te veel risico. Het resulteerde in een synchroon-spin, een woedende Duitser en bovendien 10 seconden straftijd voor causing a collision. Dat hij daarna opnieuw Hamilton inhaalde, deed er dus niet meer toe. Een vijfde plaats restte, terwijl veel en veel meer had ingezeten. 

Vettel's race was overigens ook naar de vaantjes. Hij moest het doen met een achtste plaats achter Fernando Alonso.

De touché met Vettel

START WAS NOG UITSTEKEND
De race was nog veelbelovend gestart. Verstappen was op ultrasofts opgerukt van de vijfde naar de derde stek en had die plek ook vastgehouden na de eerste stop. Bottas had de leiding van Vettel overgenomen na de eerste stops. Hij was 2 ronden eerder naar binnen gegaan en die undercut pakte perfect uit. Daarmee leek racewinst binnen bereik, maar toen waren daar de Toro Rosso's en kon alles de prullenbak in:

Pierre Gasly had zijn eigen teammaat Brendon Hartley aangetikt bij een matige gelukte poging tot inhalen en de resulterende stukken bodywork op de baan waren dermate gevaarlijk dat de safety car de baan op moest komen. Dat was het sein voor Red Bull voor hun strategische vondst en maakte de weg vrij voor de ontketende Ricciardo.