Ziggo Sport 14 Ziggo Sport 14

Suns krijgen eerste keuze in NBA Draft

woensdag 16 mei 2018

Suns krijgen eerste keuze in NBA Draft

De eerste keuze tijdens de NBA Draft van 2018 is voor Phoenix Suns. De ploeg uit Arizona zag een van haar cijfercombinaties als eerste getrokken worden tijdens de NBA Draft Lottery. De tweede en derde keuze in de Draft zijn voor Sacramento Kings en Atlanta Hawks.

In Chicago werd in de nacht van disndag op woensdag de volgorde van de eerste veertien ploegen in de NBA Draft bepaald. Tijdens deze loterij werden veertien balletjes in een bingomachine geplaatst. Deze hebben allemaal een eigen nummertje tussen de 1 en 14. Van deze veertien balletjes worden er vier getrokken tijdens de Draft Lottery.

Deze balletjes leveren dus een code op van vier cijfers, die aan een van de teams toegewezen is. Hierbij maakt de volgorde van de nummers niet uit, dus de combinaties 1-2-3-4 en 4-2-1-3 zijn bij deze loterij dezelfde code. In totaal zijn er 1001 combinaties, waarbij de code 11-12-13-14 niet toegewezen wordt. De overige cijferreeksen worden verdeeld onder de ploegen die de play-offs niet haalden.

Grootste kans op eerste keuze voor Suns

Phoenix Suns was de slechtste ploeg uit het reguliere seizoen en kreeg daarom de meeste cijferreeksen toegewezen: 250 stuks. Daarmee hadden ze 25 procent kans dat ze bij de NBA Draft als eerste mogen kiezen. Ook hadden The Suns de garantie dat ze niet slechter dan de vierde plaats bij de Draft krijgen, omdat alleen de eerste drie plaatsen bepaald worden in de loterij.

Denver Nuggets was het beste team buiten de play-offs en had daarom slechts een kans van 1,8 procent dat zij een plekje bij de eerste drie in de Draft bemachtigden. De kans dat de ploeg uit Colorado als eerste een talent mag kiezen in juni is nog kleiner met slechts 0,5 procent, terwijl de het voor 98,2 procent zeker is dat ze als veertiende mogen kiezen.

Kings grote winnaar, pech voor Grizzlies en Mavs

Phoenix zag een van haar cijferreeksen als eerste uit de bingomachine rollen en mag daardoor als eerste kiezen tijdens de Draft. Het de eerste keer in het bestaan van deze franchise dat ze de eerste keuze hebben. Sacramento Kings had zonder Draft Lottery als zevende mogen kiezen, maar een van hun 50 codes kwam als tweede uit de bus, terwijl Atlanta Hawks van de vierde naar de derde keuze in de Draft gaat.

Overige winnaars van de Draft Lottery zijn Cleveland Cavaliers, Philadelphia 76ers en Los Angeles Clippers. Door eerdere trades verkregen zij de keuzes in de Draft van Brooklyn Nets, Los Angeles Lakers en Detroit Pistons. Daardoor mogen The Cavs als achtste kiezen, The Sixers als tiende en The Clippers als twaalfde, naast hun eigen dertiende keuze in de Draft.

De verliezers van de avond zijn Memphis Grizzlies en Dallas Mavericks. Zij kwamen met de tweede en derde beste kans binnen, maar kiezen pas als vierde en vijfde een talent tijdens de Draft. Die vindt op 21 juni plaats in het Barclays Center in New York, de thuishaven van Brooklyn Nets.

Resultaat Draft Lottery en eerste 14 keuzes NBA Draft

1. Phoenix Suns 
2. Sacramento Kings
3. Atlanta Hawks
4. Memphis Grizzlies
5. Dallas Mavericks
6. Orlando Magic
7. Chicago Bulls
8. Cleveland Cavaliers (van Brooklyn Nets via Boston Celtics)
9. New York Knicks
10. Philadelphia 76ers (van Los Angeles Lakers via Phoenix Suns)
11. Charlotte Hornets
12. Los Angeles Clippers (van Detroit Pistons)
13. Los Angeles Clippers
14. Denver Nuggets