Ziggo Sport 14 Ziggo Sport 14

Nog drie kanshebbers over voor NBA MVP

donderdag 17 mei 2018

Nog drie kanshebbers over voor NBA MVP

Nog maar drie NBA-sterren maken kans op de award voor Meest Waardevolle Speler. De National Basketball Association maakte voorafgaand aan de tweede wedstrijd tussen Houston Rockets en Golden State Warriors bekend dat James Harden, LeBron James en Anthony Davis de genomineerden zijn. We nemen de seizoenen van de kandidaten eens onder de loep.

De prijs voor Meest Waardevolle Speler wordt jaarlijks uitgereikt aan de beste basketballer van het seizoen. Een panel van ongeveer 125 journalisten uit de Verenigde Staten en Canada stelt een lijst van vijf spelers samen, waarbij de speler bovenaan de lijst de ‘MVP’ van deze betreffende journalist is. 

Harden leidt Rockets naar succes

De nominaties zijn niet erg verrassend. Aan de hand van Harden had Houston Rockets het beste reguliere seizoen uit de clubgeschiedenis met 65 zeges en 17 nederlagen. The Beard had zelf het hoogste puntengemiddelde in de NBA met 30.4 punten. Daarnaast produceerde hij 8.8 assists en 5.4 rebounds per wedstrijd. Harden kan voor de eerste keer MVP worden, nadat hij afgelopen seizoen achter Russell Westbrook als tweede eindigde in de verkiezing.

Vijfde MVP voor LeBron?

Ook James draaide weer een geweldig seizoen namens Cleveland Cavaliers. Het seizoen van de kampioen van 2015/16 verliep niet bijzonder soepel met de vierde plaats in de Eastern Conference, maar aan King James lag dat niet. Hij scoorde 27.5 punten per wedstrijd en zette persoonlijke records neer met 8.6 rebounds en 9.1 assists per wedstrijd. James zit nu voor de dertiende keer op rij in de top 5 bij de verkiezing en kan de prijs voor de vijfde keer winnen.

Davis staat op na blessure Cousins

Davis gidste New Orleans Pelicans naar de vierde plaats in de Western Conference, nadat de ploeg twee seizoenen ontbrak. Met 28.1 punten, 11.1 rebounds en 2.6 blocks was The Brow zowel offensief en defensief belangrijk voor The Pelicans. Vooral na de blessure van DeMarcus Cousins was Davis van doorslaggevend belang voor het team, dat opvallend genoeg beter ging presteren na het wegvallen van hun tweede All-Star.

Davis ook kanshebber Defensive Player of the Year

Naast een kans op de MVP Award maakt Davis ook kans op de prijs voor beste verdediger in de competitie. Dat maakte de NBA op hetzelfde moment bekend. De andere genomineerden in deze categorie zijn Joel Embiid en Rudy Gobert. Kameroener Embiid noteerde 8.7 defensieve rebounds en 1.8 blocks per wedstrijd voor Philadelphia 76ers, terwijl de Fransman Gobert 7.8 defensieve rebounds en 2.3 blocks per wedstrijd had voor Utah Jazz.

Rookie of the Year: Mitchell vs. Simmons

Donovan Mitchell, Ben Simmons en Jayson Tatum maken kans op de award voor beste nieuwkomer van het jaar. Mitchell leidde The Jazz knap naar de play-offs met 20.5 punten. Bij The Sixers noteerde Simmons gemiddeld bijna een triple-double met 15.8 punten, 8.1 rebounds en 8.2 assists per wedstrijd. Ook Tatum maakte indruk bij Eastern Conference-finalist Boston Celtics met 13.9 punten en 5 rebounds per wedstrijd.

Ook Sixth Man en Most Improved naar Houston?

Eric Gordon (Houston), Lou Williams (LA Clippers) en Fred VanVleet (Toronto) zijn de genomineerden voor ‘Sixth Man of the Year’. De onlangs ontslagen Dwane Casey (Toronto), Quin Snyder (Utah) en Brad Stevens (Boston) maken kans op de prijs voor coach van het jaar, terwijl Clint Capela (Houston), Spencer Dinwiddie (Brooklyn) en Victor Oladipo (Indiana) nog meest verbeterde speler van het jaar kunnen worden.