Ziggo Sport 14 Ziggo Sport 14

Oranjevrouwen geven oud-coach tik

dinsdag 12 juni 2018

De Nederlandse volleybalvrouwen hebben een enorme stap gezet naar plaatsing voor The Final Six van de Volleyball Nations League. Ze versloegen in een nagelbijter directe concurrent Turkije met 25-11, 31-29, 16-25, 20-25, 15-10. In Stuttgart nam Oranje daarmee bovendien passend revanche op de bondscoach die ze na de Olympische Spelen verliet.

EERSTE SET OVERROMPELEND
Turkije had net als Nederland negen duels gewonnen en de verwachtingen waren dan ook dat de ploegen elkaar niet veel zouden ontlopen. In de eerste set was daar niets van te merken. De Oranjedames begonnen vernietigend en liepen tot wanhoop van Giovanni Guidetti uit naar 25-11 setwinst. De Italiaan was tot en met de Olympische Spelen van 2016 nog coach bij Nederland, maar vertrok toen ondanks een doorlopend contract naar Turkije.

TURKSEN RUIKEN ER IN SET 2 AL AAN
Ook in set twee was er lang geen vuiltje aan de lucht voor Oranje. In een rommelige fase, met de nodige arbitrale dwalingen, kwam Turkije terug van een 21-17 achterstand. Bij 24-23 leek het zelfs de set te pakken, maar na raadpleging van de video-arbitrage bleek de uitgeslagen bal van Maret Balkestein-Grothues toch geraakt door het Turkse blok. In de bloedstollend spannende slotfase sloeg Nederland op het zesde setpoint wél toe.

BLOK REDT ORANJE ALSNOG
In de daaropvolgende set sloegen de Turksen vroeg een gat en liet Nederland het ook al snel lopen. Jamie Morrison gunde een paar basisspeelsters rust in de hoop op een frisse start in set 4. Met het begin was ook weinig mis, maar ondanks een 12-7 voorsprong voor Nederland nam Turkije ook in die set het initiatief over en dus moest een vijfde set de beslissing brengen.

Daarin gaf de bijna niet te passeren Nederlandse blokkering de doorslag. Met meerdere killblocks werd de Turkse aanvalskracht onklaar gemaakt en was de zege alsnog binnen. 

Nederland speelt in Duitsland nog tegen wereldkampioen China en het gastland. Het heeft momenteel 4 punten voorsprong op Italië in de strijd om de bovenste vijf plaatsen. Die gaan samen met de organiserende Chinezen naar het eindtoernooi.