Ziggo Sport 14 Ziggo Sport 14

Frankrijk stuit opmars België op WK

dinsdag 10 juli 2018

Frankrijk stuit opmars België op WK

Aan de indrukwekkende opmars van België bij het WK in Rusland is een einde gekomen. Het uitgekookte Frankrijk riep de Rode Duivels in de halve finales een halt toe. De ploeg van bondscoach Didier Deschamps zegevierde in Sint-Petersburg met 1-0. De Haantjes staan daardoor voor de derde keer in de WK-finale, na 1998 (goud) en 2006 (zilver).

Verdediger Samuel Umtiti zorgde kort na de rust met een fraaie kopbal voor een Franse voorsprong. Het tegenvallende België miste daarna de kracht en de souplesse om nog een verlenging af te dwingen. Ze moeten daardoor zaterdag genoegen nemen met de strijd om het brons. Ook de 'Gouden Generatie', onder leiding van Eden Hazard en Kevin De Bruyne, kon België niet naar een historische finaleplaats loodsen.

KANSEN AAN BEIDE KANTEN IN EERSTE HELFT

België kwam in de beginfase over de vleugels een paar keer gevaarlijk door. Aanvalsleider Romelu Lukaku kon echter niet in stelling worden gebracht. Vooral de voorzetten vanaf de rechterkant van Nacer Chadli kwamen niet aan. Op de andere flank was Hazard bij vlagen niet te houden. De technisch begaafde aanvoerder was met diagonale schoten twee keer dicht bij een treffer.

Het behoedzame Frankrijk kwam pas halverwege de eerste helft op gang. Met name van de rappe Kylian Mbappé, die voor Jan Vertonghen een kwelgeest was, ging de nodige dreiging uit. Vijf minuten voor de rust hield doelman Thibaut Courtois het Franse toptalent van scoren af.

OFFENSIEF BELGIË BAAT NIET NA GOAL UMTITI

Na de pauze bleef Frankrijk domineren. Umtiti opende de score met een fraaie kopbal uit een hoekschop van Antoine Griezmann. Marouane Fellaini reageerde te laat en ook Courtois liet zich verrassen in de korte hoek (1-0).

België dwong daarna nog wel een offensief af, maar de Franse afweer bleek niet onder de indruk. Fellaini en Axel Witsel waren nog wel dicht bij de gelijkmaker. België miste echter de franje en de flair waarmee de ploeg in de kwartfinales het favoriete Brazilië verraste (2-1). Zeker ook de schotloze Lukaku maakte weinig indruk. Courtois verrichtte in de extra tijd nog een paar prima reddingen op Franse counters.