Ziggo Sport 14 Ziggo Sport 14

Hamilton fluitend naar winst en weg van Vettel

zondag 29 juli 2018

Hamilton fluitend naar winst en weg van Vettel

In een Grand Prix van Hongarije zonder veel hoogtepunten heeft Lewis Hamilton onbedreigd gewonnen. De foutloos rijdende WK-leider startte van pole en stond die leiding niet meer af. Sebastian Vettel knokte zich ternauwernood langs Valtteri Bottas naar de tweede stek. Een woeste Max Verstappen was al na 5 ronden uitgevallen met motorproblemen.

VLOEKEN EN TIEREN MET MAX
Verstappen moest al na vijf ronden op de Hungaroring zijn Red Bull parkeren. Zoals vaker gaf de power-unit van de RB14 de geest en dit keer was Verstappen de dupe. Vloekend en tierend over de boordradio stuurde hij zijn wagen het gras in. Voor de achtste keer in 12 GP's dit seizoen haalde een Red Bull het einde van de race niet:

Zonder Verstappen vervolgden zijn collega's de race, maar rondenlang veranderde er niets aan de slagvolgorde vooraan. Alleen tussen de 25ste en 40ste ronde reed Vettel aan de leiding, maar dat was omdat Hamilton toen zijn eerste stop al had gemaakt en de Duitser van Ferrari nog even doorreed op zijn gele softbanden.

HAPERING KOST VETTEL DURE SECONDEN
In de 40ste ronde maakt Vettel zijn enige stop naar ultrasofts, maar door een hapering bij het verwisselen van het linkervoorwiel verloor hij kostbare tijd. Hamilton was hem sowieso voorbij, maar ook Bottas kwam voor de Duitser op de baan te zitten. Op Hongarije is dat een klein drama, want inhalen is erg lastig. Ook op zijn nieuwe rubber was Vettel lang machteloos tegen de op oudere, langzamere banden rijdende Fin.

BOTTAS MAAKT BROKKEN MET VETTEL EN RICCIARDO
Pas na 25 ronden tandenknarsen was Vettel er toch langs, maar dat ging niet zonder kleerscheuren. Bottas reed de stukken van zijn Mercedes toen hij tegen Vettel aantikte, maar beiden konden wél verder. Vettel greep zo alsnog de tweede stek, maar Bottas zag ook Kimi Raikkonen passeren en viel terug in de schoot van Daniel Ricciardo. Ook The Honey Badger kreeg een tik op het moment dat hij wilde passeren: 

Ook die tik kende geen echte slachtoffers, want Ricciardo kon verder en Bottas kreeg de dringende opdracht van zijn team om de Australiër alsnog te laten passeren. Hamilton kon vooraan onbedreigd doorkachelen naar zijn tweede opeenvolgende GP-zege. Daardoor gaat hij met een comfortabele leiding in de WK-stand de zomerstop in. Vettel volgt met nog 10 races te gaan op 24 punten. 

Hamilton over de streep