Ziggo Sport 14 Ziggo Sport 14

Kan meme-team Lakers de Warriors verslaan?

vrijdag 3 augustus 2018

Kan meme-team Lakers de Warriors verslaan?

Een maand geleden liet LeBron James de NBA op haar grondvesten schudden. De superster maakte bekend dat hij per volgend seizoen overstapt van Cleveland Cavaliers naar Los Angeles Lakers. Daarna trok het team nog meer spelers aan, maar is dat voldoende om Golden State Warriors te onttronen?

ACHT NIEUWKOMERS BIJ LAKERS

De meeste basketballers hebben hun plaatsje voor het seizoen 2018/19 al gevonden: vooral de mindere goden en oudere spelers zijn nog beschikbaar. Met zeventien spelers moeten The Lakers zelfs nog wat inkrimpen voor het seizoen begint. De groep die ze hebben, ziet er voor een groot deel ook anders uit dan vorig jaar.

Maar liefst acht van de 17 spelers van The Lakers zijn nieuwkomers. Moritz Wagner, Issac Bonga en Sviatoslav Mykhailiuk werden via de draft gekozen, terwijl Lance Stephenson, JaVale McGee, Rajon Rondo, Michael Beasley en natuurlijk LeBron James als free agents gehaald werden. Samen met jonkies als Lonzo Ball, Kyle Kuzma en Brandon Ingram moet deze groep weer successen naar Los Angeles brengen.

FELLE TEGENSTANDERS WORDEN TEAMGENOTEN

De groep spelers die binnengehaald is, is op zijn minst een interessante combinatie van karakters. LeBron en Stephenson waren de afgelopen jaren rivalen en hadden het geregeld met elkaar aan de stok. LeBron speelde in die tijd voor Miami Heat en The Cavaliers, Stephenson bij Indiana Pacers. Laatstgenoemde staat daarnaast ook bekend als een lolbroek.

Ook Rondo was een van de felle tegenstanders van James. Dat stamt uit de tijd dat de point guard met Boston Celtics kon vechten om kampioenschappen. Vaak kwam hij daarbij een team van LeBron tegen in de Eastern Conference Finals. Rondo komt over van New Orleans Pelicans en zijn verleden bij Boston maakt de overstap naar The Lakers helemaal pikant: de teams zijn elkaars aartsrivalen.

OOK BLOOPER-KONING KOMT HELPEN

Het halen van JaVale McGee ligt ook niet direct voor de hand. De center werd de afgelopen twee jaar kampioen met The Warriors, maar die titels had hij zonder Stephen Curry en Kevin Durant niet gehaald. Vaak speelt McGee een rol in het tv-rubriekje Shaqtin-a-fool, waarin bloopers uit de NBA vertoond worden.

In Los Angeles speelt ook de vraag of hoe Ball omgaat met LeBron. Vader LaVar heeft zich meermaals kritisch uitgelaten over The King en denkt zelfs dat hij op zijn hoogtepunt beter was dan een van de beste spelers aller tijden. De ontwikkelingen rond deze personen zullen in ieder geval goed in de gaten gehouden worden.

KAN LA WINNEN VAN WARRIORS?

Al deze karakters zijn bij elkaar gekomen voor één doel: Golden State Warriors van de troon stoten. Natuurlijk blijft het afwachten totdat het seizoen voorbij is, maar eenvoudig wordt het niet voor LeBron en zijn nieuwe teamgenoten. Golden State sloeg op de transfermarkt toe met het halen van All-Star DeMarcus Cousins.

De toch al zo gevreesde opstelling van The Warriors is hierdoor alleen maar sterker geworden. De basisopstelling bestaat met Stephen Curry, Kevin Durant, Klay Thompson, Draymond Green en Cousins uit vijf All-Stars uit het afgelopen seizoen, terwijl Curry en Durant zich in het verleden al eens MVP mochten noemen.

VIJF ALL-STARS BIJ WARRIORS EEN UNICUM

Nog nooit eerder was er een team in de NBA met vijf All-Stars uit het vorige seizoen. Boston Celtics was in 1975/76 de laatste club met vijf All-Stars tegelijk in hun gelederen, maar die waren dat niet allemaal in het voorafgaande seizoen. The Celtics werden dat seizoen ook overtuigend kampioen.

LeBron moet het intussen doen met één teamgenoot die ooit All-Star geweest is: Rajon Rondo was dat tussen 2010 en 2013 vier keer. De afgelopen acht seizoenen bereikte The King de NBA Finals, maar nu moet hij daarvoor nog afrekenen met The Warriors. Geen onmogelijke opgave, maar op papier wordt het wel heel erg lastig.