Ziggo Sport 14 Ziggo Sport 14

Hamilton weer fluitend, Max derde na tik Vettel

zondag 7 oktober 2018

Met winst in de Grand Prix van Japan heeft Lewis Hamilton een enorm voorschot genomen op zijn vijfde wereldtitel. Sebastian Vettel schoot zich in zijn dadendrang in de eigen voet en reed tegen Max Verstappen aan. Na zijn pirouette kon hij opnieuw beginnen en restte niet meer dan een P6 en nu 67 punten achterstand. Verstappen overleefde de Ferrari-scrimmage en reed als derde naar het podium.

MAX EN DE FERRARI'S
Verstappen verremde zich al in de eerste ronde en bij het terugkomen op de baan had hij een touché met Raikkonen. Dat was volgens de marshalls niet volgens de regels en dus kreeg de Limburger 5 strafseconden aan de broek. Raikkonen kon zijn weg wél vervolgen, maar moest zijn vierde plek prijgeven aan zijn oprukkende teammaat Sebastian Vettel.

Raikkonen en Verstappen in de clinch

De Duitser kon aansluiten achter Max en hij was in ronde 8 de volgende Ferrari zijn tanden stuk beet op Verstappen. In een uiterste poging zijn WK-hoop levend te houden, nam hij teveel risico bij een inhaalmanoeuvre. Hij kwam na de tik zelf achterstevoren op de baan terecht en kon pas als 19de weer aansluiten. Dat hij er zonder straf van de stewards af kwam, was een hele schrale troost. 

Vettel met Verstappen

BOTTAS ONDER DRUK, HAMILTON CRUISEND
Verstappen kon met schade aan de vloer door. Hij inde zijn tijdstraf bij de pitstop en kwam op softs net voor Daniel Ricciardo terug de baan op. Achter de Mercedessen leek een derde plek vervolgens het maximaal haalbare. Daar wilde de Nederlander zich alleen niet zomaar bij neerleggen. In de slotfase naderde hij Bottas tussen de achterblijvers tot op DRS-afstand. De Fin kwam stevig onder druk te staan, maar hield wél stand op P2. 

Hamilton kreeg daar niks van mee. Hij reed andermaal van start tot finish aan de leiding en kon cruisend over de streep bollen. Achter Verstappen bekroonde Ricciardo zijn opmars vanaf startplek 15 met een keurige vierde plek en de eretitel Driver of the Day. Daarachter kwamen de verliezers van de dag in het rood. Raikkonen als vijfde en Vettel als nummer 6.