Ziggo Sport 14 Ziggo Sport 14

Hockeyers geven zege tegen Spanje uit handen

vrijdag 15 februari 2019

De Nederlandse hockeymannen hebben in de Pro League een zeker lijkende overwinning weggegeven. Het team van bondscoach Max Caldas liep in Valencia snel weg van Spanje, maar een voorsprong van drie doelpunten bleek niet genoeg. In de laatste seconde maakte Marc Serrahima uit een strafcorner gelijk: 3-3. Spanje was daarna trefzekerder in de shoot-outs (3-1).

Voor Oranje leek er lange tijd niets aan de hand. Na het eerste kwart leidden de Nederlandse mannen ruim. In de 12de minuut werkte Thierry Brinkman de bal van dichtbij binnen na een redding van doelman Quico Cortes op een inzet van Terrance Pieters. Mirco Pruijser verdubbelde de voorsprong in de 14de minuut. De derde treffer viel in de tweede helft. Jelle Galema verlengde de bal en liet Cortes kansloos.

De klus leek geklaard, maar de spanning kwam toch nog terug. Kort voor het einde van het derde kwart scoorde Pau Quemada. Toen Albert Beltran de 2-3 maakte, kwam er onrust in het spel van Oranje. In een hectische slotfase leek de formatie van Caldas stand te houden, maar in de slotseconde ging het mis. Spanje mocht tot drie keer toe aanleggen voor een strafcorner en bij de laatste poging ging de bal in het doel.

In de shoot-outs zette Jorrit Croon de Nederlandse hockeyers op voorsprong, maar daarna faalden Pruijser, Brinkman en Terrance Pieters. Pieters leek omver te worden gelopen door Cortes, maar de arbitrage gaf geen strafbal.

Nederland had eerder in de Pro League met 4-3 gewonnen van Nieuw-Zeeland en met 5-5 gelijkgespeeld tegen Australië. In dat duel won Oranje de shoot-outs wel.