Verstappen opent met podium, Bottas alleenheerser

zondag 17 maart 2019

Max Verstappen heeft zijn raceseizoen geopend met een prima derde plek bij Grand Prix van Australië. De Nederlander was niet opgewassen tegen de ijzersterke racewinnaar Valtteri Bottas en eindigde vlak achter diens Mercedes-teamgenoot Lewis Hamilton. Op de baan gaf Max wel Sebastian Vettel met een prachtige inhaalmove het nakijken.

 De start

BOTTAS PAKT HAMILTON BIJ START
Bottas kende een superstart en vloog meteen voorbij Hamilton. Ook daarna was de Fin een klasse apart op Albert Park. Hamilton koos voor een vroege stop om Vettel te coveren en Bottas kwam pas 10 ronden later binnen voor nieuw rubber. In de tussenliggende tijd had hij al een comfortabele marge opgebouwd en die bouwde hij ook daarna gestaag uit. Na het vallen van de vlag was het gat bijna 30 seconden.

MAX PAKT VETTEL
Daarachter zakten Ferrari en met name Vettel door het eis. De kampioenen van de wintertests kwamen niet in de buurt van het podium. Verstappen kwam na zijn enige stop in de 26ste ronde nog achter de Duitser op de baan, maar had hem al heel snel daarna in het vizier. Met zijn Honda-motor kon hij een prachtige move plaatsen op de worstelende kopman van de Scuderia: 

  

In de slotfase bleef Verstappen in het spoor van Hamilton, maar mede door een klein uitstapje door het gras, zat een poging voor P2 er niet meer in. Heel even leek Max wél de snelste raceronde en het extra punt te pakken, maar op 1 ronde voor het einde ging Bottas er nog even goed voor zitten en was ook die bonus afgepakt. 

DE VERLIEZERS VAN VANDAAG
Daniel Ricciardo, Carlos Sainz en Romain Grosjean zullen de opener van 2019 het liefst snel willen vergeten. Ricciardo verloor zijn voorvleugel al bij de start en was op slag kansloos voor een goed resultaat. Sainz zag de motor van zijn McLaren de geest geven en Grosjean was voor het tweede jaar op rij (!) slachtoffer van pitgeblunder bij Haas. Weer werd hij met een los linkerwiel de baan opgestuurd na zijn stop en moest hij parkeren.