Ziggo Sport 14 Ziggo Sport 14

Hamilton wint in China, Max naar 4 dankzij Ferrari

zondag 14 april 2019

Lewis Hamilton heeft namens een oppermachtig Mercedes de Grand Prix van China gewonnen. De Brit passeerde bij de start zijn teammaat Valtteri Bottas en kon fluitend naar de zege rijden. Sebastian Vettel completeerde het podium en Max Verstappen profiteerde van een mislukte Ferrari-strategie voor Charles Leclerc en pakte P4 van de Monegask af.

HAMILTON SPRINT ER VANDOOR EN KIJKT NIET MEER OM
Er viel weinig te genieten in Shanghai. Bij de start ging Hamilton zijn van pole gestarte teammaat voorbij en daarna trokken de beide Mercedessen moeiteloos een gat naar de rest. De enige commotie na het doven van de lichten werd veroorzaakt door Daniil Kvyat die zich verremde en daardoor de McLarens van Lando Norris en Carlos Sainz torpedeerde:

LECLERC DE DUPE
Achter Mercedes reden Leclerc, Vettel en Verstappen in slagvolgorde richting de eerste stop. Althans dat leek logisch, maar Ferrari besloot anders en liet Vettel Leclerc passeren. De Ferrari-rookie accepteerde de teamorder met frisse tegenzin. Ook al omdat hij veel langer door moest rijden op zijn mediums had Leclerc veel last van de beslissing van de Scuderia. 

Na de eerste serie stops kwam Verstappen vlak achter Vettel te zitten en waagde de Nederlander één poging voor P3. Nadat de Duitser die had afgeslagen, kon Verstappen zich concentreren op Leclerc. Die was op 10 seconden achter de Nederlander terug op de baan gekomen, maar naderde snel. Daarop koos Max eieren voor zijn geld en maakte in rond 35 een tweede stop.

NIEUWE WK-LEIDER
De laatste 21 ronden pakte Verstappen de gele mediums. Leclerc counterde door met nog 15 ronden te gaan te switchen naar nieuwe softs, maar het gat bleek ook op die snellere compound te groot. Op moment dat Verstappen over de streep kwam, was racewinnaar Hamilton al bijna uit zijn auto gestapt. Hij bezorgde Mercedes een 3 op 3 in 2019 en nam ook de leiding in het WK over van Bottas.