Samuel sprint naar ticket, Semenya wint laatste keer

vrijdag 3 mei 2019

Samuel sprint naar ticket, Semenya wint laatste keer

Jamile Samuel heeft zich overtuigend geplaatst voor de WK atletiek dit najaar in Doha. De Amsterdamse sprintte bij de Diamond League in datzelfde Doha naar de tweede plaats op de 200 meter in 22,90, ruim onder de limiet van 23,02. Europees kampioene Dina Asher-Smith won de race in 22,26.

Ze is de derde atlete na Sifan Hassan en Susan Krumins met een startbewijs voor de WK. Hassan en Krumins liepen donderdag in Stanford onder de WK-limiet op de 10.000 meter.

Samuel liet in Doha een sterke race zien, waarin ze in het tweede deel sterk kwam opzetten. Ze bleef de Nigeriaanse Blessing Okagbare en de Amerikaanse Kyra Jefferson voor, sprintsters die doorgaans sneller zijn. De Nederlandse veroverde vorige zomer brons op de 200 meter bij de EK in Berlijn.

Caster Semenya heeft in haar laatste 800 meter waarin ze geen medicijnen hoeft te slikken, een indrukwekkende wedstrijd laten zien. De Zuid-Afrikaanse won in 1.54,98. Zo snel was dit jaar nog niet gelopen. Vanaf 8 mei is de omstreden nieuwe regel van de IAAF van kracht, die voorschrijft dat atletes met van nature een te hoge testosteronwaarde voortaan medicijnen moeten nemen om die waarden te onderdrukken.

Het gaat om de afstanden van 800 meter tot 1 Engelse mijl. Semenya, tweevoudig olympisch- en drievoudig wereldkampioene op de 800 meter, heeft van nature een te hoge testosteronspiegel. Ze ging in beroep bij het CAS om de door haar als discriminatie bestempelde maatregel ongedaan te krijgen, maar het hof in Lausanne wees haar bezwaren af.