Ziggo Sport 14 Ziggo Sport 14

Hamilton wint Monaco, Max na tijdstraf van podium

zondag 26 mei 2019

Lewis Hamilton heeft na een 78-ronden lange strijd de Grand Prix van Monaco gewonnen. De Engelse polesitter hield na zijn enige pitstop tot en met de finish Max Verstappen minder dan een seconde achter zich. Verstappen kwam als weliswaar als tweede over de streep, maar werd als nummer 4 geklasseerd vanwege een unsafe release bij de stop waarmee hij Valtteri Bottas voorbij was gegaan.

START ZONDER BROKKEN, LECLERC TRIGGERT SAFETY CAR
Na een vlekkeloos verlopen start sloot Verstappen achter Hamilton en Bottas aan als nummer 3. Ook de licht druppelende neerslag veranderde niets aan die volgorde. Pas toen de achterin gestarte Charles Leclerc teveel risico nam bij zijn opmars, ging het spel op de wagen. Romain Grosjean ging nog wel aan de kant voor de thuisrijdende Ferrari-man, maar bij het inhalen van Nico Hülkenberg ging het mis. 

Het betekende niet alleen einde race voor Leclerc, maar ook een safety car. De leiders kozen onmiddellijk voor een bandenwissel en dus was het druk in de pitstraat. Verstappen leek een plekje op Bottas te pakken, maar de raceleiding oordeelde uiteindelijk dat Red Bull daarbij teveel risico had genomen en gaf Verstappen een tijdstraf van 5 seconden. 

MAX IN DE ACHTERBAK BIJ HAMILTON
Daarna was het aan Verstappen om in de rest van de race die marge op te bouwen naar Vettel en Bottas, maar dat lukte niet. Hij kwam achter Hamilton vast te zitten. De WK-leider had niet de door hem gewenste snelheid en klaagde rondenlang over zijn medium-banden, maar kon op de krappe baan de volop pushende Verstappen toch van zich afhouden.  Ook een ultieme move had niet het gewenste resultaat.