Ziggo Sport 14 Ziggo Sport 14

Waterballet met crashes in eerste training Monza

vrijdag 6 september 2019

Van de twintig Formule 1-coureurs slaagde er bijna niemand in om zijn bolide op het kletsnatte Monza te houden tijdens de eerste vrije training in aanloop naar de Grand Prix van Italië. De ene na de andere glijpartij resulteerde in rode vlaggen én veel schade.

LECLERC SNELSTE IN DE OCHTEND, MAX P7

Max Verstappen reed op de intermediate-band aanvankelijk de beste rondetijd, maar toen de baan verder opdroogde gingen anderen sneller. Verstappen zette op droogweerbanden de zevende tijd neer. Charles Leclerc was in zijn Ferrari uiteindelijk de rapste op het thuiscircuit van het Italiaanse team: 1.27,905.

De Nederlander klaagde tijdens de training via de boordradio over de hardheid en lage temperatuur van de banden. Die maakten het moeilijk om de bolide op de baan te houden. De Red Bull van Verstappen glibberde enkele keren over het asfalt, maar hij wist zijn auto wél heel te houden. 

KIMI OPENT WATERBALLET

De sessie werd door alle glijpartijen en crashes drie keer stilgelegd. Voor het eerst nadat Kimi Raikkonen zijn Alfa Romeo in de bandenstapel had geparkeerd:

 

MEESTE SCHADE VOOR PÉREZ

Sergio Pérez maakte de meeste schade. De Mexicaan reed zijn Racing Point in de vernieling toen hij de controle over het stuur verloor en de wagen hardhandig met de bandenstapel in aanraking kwam:

SPECTACULAIRE PIROUETTE SAINZ

Carlos Sainz ontsnapte aan een harde crash. De Spanjaard van McLaren verloor op hetzelfde punt als Pérez de controle, maar hij kon zijn bolide nog net op tijd opvangen. Het resulteerde in een prachtige pirouette:

Meteorologen verwachten dat het zondagmiddag tijdens de race ook flink gaat regenen. Het staat al vast dat Verstappen achteraan moet starten. Hij krijgt een gridstraf vanwege een motorwissel.