Kapotte Vettel killt Leclerc en geeft Lewis winst

zondag 29 september 2019

Ferrari heeft een dominant weekend bij de Grand Prix van Rusland besloten met slechts een derde plaats voor Charles Leclerc. Winnaar Lewis Hamilton en Valtteri Bottas (P2) profiteerden optimaal van een krankzinnig slecht getimede kapotte motor bij Sebastian Vettel. De beide Mercedessen konden zo onder Virtual Safety Car stoppen en schoten daarmee ook Leclerc voorbij. Max Verstappen kon zich niet mengen in de strijd vooraan en kwam als vierde over de streep.

VETTEL VOORBIJ BIJ DE START EN HEEL VEEL RADIO
Leclerc was vanaf pole gestart, maar zag Vettel vanaf P3 en met hulp van de slipstream voorbij schieten. De Duitser reed ondanks andere plannen van de Scuderia vervolgens ook langzaam weg bij zijn teammaat. Leclerc zou oorspronkelijk de positie terugkrijgen op de baan, maar moest na meerdere boordradio-boodschappen uiteindelijk wachten tot de pitstops.

'Sebastian will let you by' 

HAMILTON LACHENDE DERDE
Leclerc ging in ronde 23 naar binnen voor nieuwe mediums en omdat Vettel pas in de 27ste ronde stopte, werkte de undercut schijnbaar perfect. De vreugde was alleen van korte duur. Een ronde later moest een vloekende Vettel zijn wagen met een kapotte powerunit parkeren en gooide de VSC roet in het eten. Hamilton en Bottas stopten, terwijl de gefrustreerde Leclerc met 40 procent minder snelheid móest rijden en er dus achter kwam te zitten.  

Vettel valt stil

Bij de hervatting klapte George Russell zijn Williams in de banden en kwam er onmiddellijk een echte Safety Car overheen. Het zorgde ervoor dat het veld weer in elkaar schoof, maar bij de herstart was Hamilton wakker en had hij trouwe luitenant Bottas als Leclerc-buffer. De Fin kweet zich uitstekend van zijn taak en hield de Ferrari-man keurig achter zich, terwijl Lewis weg kon rijden naar de winst. 

Hamilton wint

MAX ANONIEM EN MACHTELOOS
Max Verstappen reed het grootste deel van de race in niemandsland. Vanaf P9 rukte hij op naar de vijfde stek, maar de racepace van Mercedes en Ferrari was zijn Red Bull veel te machtig. Door het uitvallen van Vettel schoof hij nog een plekje op, maar dat was het maximaal haalbare. Achter Max kwam zijn teamgenoot Alex Albon uiteindelijk als vijfde over de streep na als allerlaatste te zijn gestart vanuit de pitstraat.  

Uiteraard brengt de overwinning Hamilton weer een flinke stap dichter bij zijn zesde wereldtitel. Het gat naar zijn teammaat Bottas is met nog 5 races te gaan nu 73 punten. Leclerc is nummer 3 en heeft 3 punten meer dan Verstappen.