Matig Oranje ontsnapt en heeft EK in zicht

donderdag 10 oktober 2019

Matig Oranje ontsnapt en heeft EK in zicht

Het Nederlands elftal heeft in de strijd om deelname aan het Europees kampioenschap een belangrijke overwinning behaald. In De Kuip ontsnapte de formatie van bondscoach Ronald Koeman tegen Noord-Ierland: 3-1.

Een tegenvallend Oranje maakte het verschil opnieuw in het laatste deel van de wedstrijd. Nederland maakte tussen de 80ste en 94ste minuut een achterstand ongedaan. Invaller Luuk de Jong maakte in blessuretijd de belangrijke 2-1.

Oranje toonde in veel voorgaande wedstrijden onder leiding van Koeman twee gezichten. Vaak matig voor rust en goed erna. Tegen Noord-Ierland wilde Nederland eens een gehele wedstrijd een hoog niveau halen. Dat lukte niet.

In de eerste helft waren de hoogtepunten zeer schaars. Nederland had bijna steeds de bal, maar het lukte niet om openingen te vinden in de verdediging. Noord-Ierland zakte ver in en over het hele veld werden de spelers van Oranje kort gedekt en opgejaagd. Het tempo bij Nederland lag ook te laag. Noord-Ierland probeerde op meerdere manieren het spel te vertragen.

Marten de Roon, de minst creatieve middenvelder, werd vaak vrijgelaten. Koeman gaf de speler van Atalanta, naast Frenkie de Jong en Georginio Wijnaldum, de voorkeur boven Donny van de Beek. Voorin startte Steven Bergwijn en moest Donyell Malen, topscorer van de eredivisie, genoegen nemen met een plaats op de bank.

Het eerste moment van dreiging was pas na 24 minuten spelen, toen Daley Blind vanaf links een voorzet gaf. Drie minuten later noteerde Oranje de eerste mogelijkheid. Een schot van Wijnaldum werd geblokt. Verder dan dat kwam de formatie van Koeman niet, waardoor het weer na rust moest gebeuren.

Noord-Ierland bleef de beginfase van de tweede helft nog redelijk makkelijk op de been. Koeman greep na ruim een uur spelen in en bracht zowel Van de Beek als Malen in de ploeg.

Nederland werd steeds gevaarlijker, maar uit een spaarzame tegenaanval kopte invaller Josh Magennis de bal langs Jasper Cillessen: 0-1. Oranje toonde onder leiding van Koeman al vaker veerkracht en ook nu kwam het uiteindelijk toch weer goed. Depay maakte in de 80e minuut de 1-1. Een gelijkspel leek het maximaal haalbare, totdat invaller Luuk de Jong in de 91e minuut toesloeg. Depay maakte daarna ook nog de 3-1.