Wisselvallig Oranje zet Koeman aan het denken

vrijdag 11 oktober 2019

Wisselvallig Oranje zet Koeman aan het denken

Het Nederlands elftal doet komende zomer voor het eerst sinds 2014 weer mee aan een eindtoernooi, zoveel lijkt na de 3-1 thuiszege op Noord-Ierland wel zeker.

Oranje kan zondag tegen Wit-Rusland de voorlaatste stap zetten om de klus in november tegen Noord-Ierland (uit) en Estland (thuis) definitief te klaren. Ronald Koeman heeft richting het Europees kampioenschap nog genoeg stof om over na te denken, maakte de wedstrijd van donderdag ook duidelijk.

De voetbalwereld kwam vorige maand superlatieven tekort toen Oranje in Hamburg Duitsland met 2-4 verraste. Vooral de manier waarop Nederland voetbalde, maakte indruk. In november vorig jaar had Nederland in de Nations League wereldkampioen Frankrijk al met 2-0 te kijk gezet. De beste wedstrijd onder zijn leiding, vindt Koeman zelf.

De overwinningen op de grote voetballanden geven reden tot hoop en optimisme. Maar het is nog te vaak wisselvallig bij Oranje. Als Nederland zelf het spel moet maken, zoals tegen Noord-Ierland bijvoorbeeld, is er nog veel ruimte voor verbetering. Het tempo lag donderdag te laag. Noord-Ierland liet Marten de Roon, de minst creatieve middenvelder van de drie, steeds de bal. 'We hadden de bal vaak in bezit op een plek waar je weinig kan uitrichten', zag ook Koeman.

Pas na het inbrengen van Donny van de Beek en Donyell Malen begon het bij het Nederlands elftal beter te draaien. Koeman kreeg na afloop veel vragen waarom hij niet zo was gestart. De bondscoach vindt het met Van de Beek naast Frenkie de Jong en Georginio Wijnaldum te aanvallend. Of zoals hij het zei: 'Op die plek wilde ik een speler hebben die ondergeschikt is aan de andere middenvelders.'

Misschien dat Koeman tegen Wit-Rusland, dat pas vier punten heeft, wel met een aanvallender middenveld wil voetballen. Memphis Depay kwam, na het inbrengen van Malen, als linksbuiten ook beter tot zijn recht.

Ergens diep van binnen zal de bondscoach het ook niet heel erg vinden dat Oranje in De Kuip geen galavoorstelling weggaf. Koeman waakt voor gemakzucht en onderschatting bij zijn jonge ploeg, die na een goed resultaat al snel een beetje kan gaan zweven. Woensdag was hij duidelijk. Hij miste in aanloop naar de wedstrijd tegen Noord-Ierland scherpte.

De spelers van Oranje weten zelf na donderdag ook dat de weg naar een hoofdrol bij het komende EK nog lang is. Houvast en vertrouwen gaf het duel met de Noord-Ieren ook. Nederland bleef ook na de onverwachte tegentreffer met geduld voetballen, én als team. 'Dan is het maar een keer wat minder, we trekken 'm wel weer over de streep. Dat is ook een kwaliteit', wist Koeman.