Ziggo Sport 14 Ziggo Sport 14

UEFA-licentie voor vrouwenteams PSV, Ajax en Twente

donderdag 2 juli 2020

UEFA-licentie voor vrouwenteams PSV, Ajax en Twente

De vrouwenteams van PSV, Ajax en FC Twente hebben voor het eerst een Europese licentie gekregen. De Europese voetbalbond UEFA eist sinds kort dat de vrouwenploegen die meedoen aan de Champions League voldoen aan allerlei eisen, onder meer op het gebied van Financial Fair Play, de infrastructuur, medische zaken en personeelszaken. Zo moeten alle voetbalsters van de club een contract hebben.

De licentiecommissie betaald voetbal van de KNVB heeft de benodigde UEFA-licentie verstrekt aan PSV, Ajax en FC Twente. De vrouwenteams van deze clubs voldoen aan alle voorwaarden die nodig zijn om te mogen meedoen aan de Champions League. PSV heeft zich als nummer 1 van de eredivisie rechtstreeks geplaatst voor het Europese bekertoernooi, de voetbalsters van Ajax moeten zich via de play-offs zien te plaatsen.

FC Twente heeft zich niet geplaatst voor de Champions League, maar vroeg wel een licentie aan. De club uit Enschede bereikte afgelopen seizoen als landskampioen de achtste finales van de Champions League. De UEFA-licentie geldt voor een jaar.

De KNVB heeft een eigen licentiesysteem, met voorwaarden waar betaaldvoetbalclubs uit de eredivisie en de Keuken Kampioen Divisie en de amateurclubs uit de tweede en derde divisie zich aan moeten houden. Zonder licentie mag een club niet meedoen aan de competitie. In de eredivisie voor vrouwen hanteert de KNVB zogeheten kwaliteitseisen. De bond wil ook bij de vrouwen toewerken naar een licentiesysteem.