Ziggo Sport 14 Ziggo Sport 14

Zilver voor schaatssters op ploegachtervolging in Thialf

vrijdag 22 januari 2021

Zilver voor schaatssters op ploegachtervolging in Thialf

Nederland heeft bij de wereldbeker schaatsen in Heerenveen op de ploegachtervolging voor vrouwen net naast het goud gegrepen. Het trio van Oranje finishte in een tijd van 2.57,04. De Canadese ploeg was iets sneller: 2.56,71. Het brons was voor Noorwegen met een tijd van 2.59,24.

Namens Nederland verschenen Ireen Wüst, Carlijn Achtereekte en Melissa Wijfje op het ijs. Bondscoach Jan Coopmans hield Antoinette de Jong en Joy Beune aan de kant. Beiden kwamen in het afgelopen weekeinde nog in actie bij de EK allround, met goud voor De Jong en de vijfde plek voor Beune. Tijdens de tweede wereldbeker over een week in Thialf staat eveneens een ploegachtervolging op het programma.

Wüst mocht vorig weekeinde niet meedoen aan de EK allround. De vijfvoudige winnares had zich niet geplaatst voor dat toernooi. Met De Jong en Wijfje won Wüst vorig seizoen de Europese titel op de ploegachtervolging. Daarna reed dit drietal op de snelle ijsbaan van Salt Lake City een Nederlands record op dit onderdeel (2.52,65).

Japan is bij de vrouwen olympisch en wereldkampioen op de ploegachtervolging. De selectie van onder anderen bondscoach Johan de Wit ontbreekt echter in de Friese 'schaatsbubbel', die eerder deze maand werd ingesteld. De Japanse schaatsbond achtte het vanwege de coronaproblematiek niet raadzaam naar Nederland te reizen. China is om dezelfde reden thuisgebleven. Beide schaatslanden verschijnen derhalve bij de WK afstanden half februari in Thialf evenmin aan de start.