Ziggo Sport 14 Ziggo Sport 14

Veelvraat Foppen in kampioenschapsrecord naar titel 3000 meter

zondag 21 februari 2021

Veelvraat Foppen in kampioenschapsrecord naar titel 3000 meter

Mike Foppen heeft bij de Nederlandse kampioenschappen indooratletiek zijn titel op de 3000 meter met succes verdedigd. Hij won de race in het Omnisport van Apeldoorn in een kampioenschapsrecord van 7.52,97. Tim Verbaandert liep naar het zilver in 7.56,52, Filmon Tesfu behaalde brons in 8.01,86.

Maureen Koster greep met overmacht bij de vrouwen de titel op de langste indoorafstand. De Zuid-Hollandse won het goud in 8.56,69. Ze bleef Bo Ummels, die tweede werd in 9.12,95, ruim voor. Het brons was voor Diane van Es met 9.16,22.

Foppen verbeterde eerder deze winter al het Nederlands record op de 3000 meter indoor en zette het op 7.42,55. Met die tijd staat hij hoog op de Europese ranglijst, waardoor hij over twee weken een kandidaat is voor een medaille bij de EK indoor in Polen.

'Ik ben nog niet heel erg bezig met die EK indoor, komende vrijdag loop ik namelijk een 5000 meter in Toulon en het is de bedoeling dat ik me daar kwalificeer voor de Olympische Spelen in Tokio', zei de Nijmeegse atleet na afloop.

'Het is al heel vroeg in het seizoen een wedstrijd in de buitenlucht, maar ik heb er bewust voor gekozen. Hoe eerder ik die limiet heb, hoe beter. Dat geeft rust in je hoofd en dan kan ik ook rustig gaan opbouwen naar de Olympische Spelen.'

Foppen twijfelde dan ook of hij wel de NK indoor zou lopen. 'Maar ik ben blij dat ik het gedaan heb. Het is een mooie prikkel richting die 5000 meter van vrijdag. Ik zette twee ronden voor het einde nog even extra aan, omdat ik graag het kampioenschapsrecord wilde hebben. Als je eenmaal records in bezit hebt, word je een veelvraat en pak je wat je pakken kunt.'