Ziggo Sport 14 Ziggo Sport 14

Johan Cruijffs mislukte duel met AC Milan

woensdag 23 november 2011

Johan Cruijffs mislukte duel met AC Milan

AC Milan heeft een rijk heden en verleden met Nederlandse spelers in het Rossonero. De eerste die het shirt van Milan droeg, was Johan Cruijff. Zijn optreden was bepaald geen succes.

Op 16 juni 1981 trad Cruijff met Milan in San Siro aan tegen Feyenoord, dat net als Internazionale, Santos (Brazilië) en Peñarol (Uruguay) mocht meedoen in de strijd om Coppa Super Clubs. Silvio Berlusconi's zender Canal 5 organiseerde het toernooi en bepaalde dat ieder team twee gastspelers mocht opstellen. 

Milan strikte Cruijff, die na zijn Amerikaanse periode was neergestreken in Spanje bij Levante. De toen 34-jarige wereldster kon de hooggespannen verwachtingen niet waarmaken. Mede door een blessure bleef zijn inbreng tegen Feyenoord voor Milan beperkt tot 45 minuten.

La Stampa oordeelde dat Cruijff zwaar teleurstelde, een paar balletjes raakte en nooit iets van zijn klasse liet zien. In het vervolg van het Coppa Super Clubs-toernooi kwam de legendarische nummer 14 niet meer in actie. Milan eindigde als derde achter Santos en winnaar Inter.

Als speler bezorgde Milan Cruijff al een kater door de Europa Cup I-finale tegen Ajax in 1969 met 4-1 te winnen. Ook als coach hield El Flaco nare herinneringen over aan Milan. In 1994 was zijn Barcelona de huizenhoge favoriet in de Champions League-finale tegen Milan, maar in Athene sloegen de Italianen met een 4-0 zege keihard toe.

Vanavond neemt het Barcelona van Cruijffs pupil Josep Guardiola het weer eens op tegen AC Milan. Beide teams zijn al geplaatst voor de achtste finale van de Champions League. De koppositie in Groep H is de inzet. Barcelona heeft tien punten, Milan acht. De heenwedstrijd in Camp Nou eindigde in 2-2.


Sport1 zendt AC Milan-Barcelona woensdagavond live uit. De aftrap is om 20.45 uur. In totaal kun je zeven CL-duels rechtstreeks volgen op de kanalen van Sport1.

Ben je nog geen abonnee, dan kun je dat hier snel en eenvoudig worden. Op internet hoef je niets te missen via Sport1 Internet TV. En je kunt ook meegenieten op je mobiele telefoon of via de Sport1-app. Tot slot hebben UPC-kijkers de kans de Match of the Day te kijken via Pay per View.