Ziggo Sport 14 Ziggo Sport 14

Basketbalbond ziet af van nutteloos beroep

woensdag 21 augustus 2013

Basketbalbond ziet af van nutteloos beroep

De Nederlandse Basketball Bond (NBB) heeft in samenspraak met de Federatie Eredivisie Basketballclubs (FEB) besloten geen beroep aan te tekenen tegen de straf die FIBA Europe heeft opgelegd aan de NBB.

De FIBA heeft twee zeges van het mannenteam omgezet in reglementaire nederlagen wegens het gelijktijdig meespelen van twee vermeend genaturaliseerde spelers, terwijl het meespelen van één genaturaliseerde speler is toegestaan. Nederland liep daardoor plaatsing voor de halve finale van de EK-kwalificatie mis.

Nu de FIBA kenbaar heeft gemaakt dat het instellen van beroep geen opschortende werking heeft en de beroepsprocedure langdurig kan uitpakken, vervalt de primaire doelstelling van het beroep.

'Linksom of rechtsom, wij kunnen in een beroepsprocedure geen sportieve genoegdoening halen. De uitschakeling voor de halve finale is voor de spelers en de staf van Oranje een drama en daarin kunnen wij helaas, helaas geen verandering brengen', aldus Henk Reekers, voorzitter van de FEB. 

Afgelopen weekeinde heeft de FEB een gesprek gevoerd met bondscoach Toon van Helfteren. In dat gesprek heeft Van Helfteren aangegeven in de sportieve ontwikkelingen rond Oranje het volste vertrouwen te hebben om zich voor een langere periode te willen committeren aan de doelstellingen van het Nederlands team.

Van Helfteren ziet  meer dan voldoende sportief perspectief om in 2014 tijdens de volgende EK-kwalificatiecyclus alsnog een ticket voor het Europees kampioenschap van 2015 in Oekraïne in de wacht te slepen.