Wegracers rouwen om dood Tomizawa

zondag 5 september 2010

Wegracers rouwen om dood Tomizawa

Uitbundig juichen was zondag op het circuit van Misano niet gepast. De wegracers rouwden na de Grote Prijs van San Marino om de dood van de 19-jarige Japanse motorcoureur Shoya Tomizawa, die zwaar ten val kwam in de race van de Moto2-klasse en kort daarna overleed aan zijn verwondingen.

Tomizawa ging onderuit in de twaalfde ronde van de wedstrijd en werd daarna hard geraakt door de motoren van de achter hem rijdende coureurs Scott Redding en Alex de Angelis. Het ongeval zag er afschuwelijk uit, maar de raceleiding legde de wedstrijd niet stil. Zo kon de Spanjaard Toni Elias naar zijn vierde GP-zege op rij rijden en zijn leidende positie in het wereldkampioenschap verstevigen.

Tomizawa gold als een groot talent. Hij reed al op driejarige leeftijd rondjes op een 'pocketbike' en maakte in 2006 zijn debuut in het WK wegrace. Dit jaar zegevierde hij in Qatar in de allereerste race in de nieuwe klasse Moto2, de opvolger van de 250cc.

Het nieuws over de dood van de Japanner bereikte de coureurs van de koningsklasse MotoGP na hun race. De Spaanse winnaar Dani Pedrosa was in shock. 'Ik was zo blij toen ik over de streep kwam en nu voel ik een diep gat van binnen.' Valentino Rossi vocht tegen de tranen. 'Ik kom er weer achter dat als zoiets gebeurt, al het andere er niet toe doet. Hij was een heel aardige en ook grappige jongen', zei de negenvoudig wereldkampioen uit Italië.

Rossi zag het ongeval op de televisie voordat hij zelf moest racen. 'Het was verschrikkelijk. Ik dacht dat hij dood was, maar onze race moest nog beginnen en ik moest me concentreren. Het spijt me vreselijk.' Ook de Spanjaard Jorge Lorenzo, tweede in de race en nog altijd stevig leider in het WK, was bedroefd. 'Laten we het maar niet meer over de race hebben.'

'Soms vergeet je hoe makkelijk een dergelijk ongeval kan gebeuren. Soms is onze sport gewoon te gevaarlijk', zei de Italiaan Andrea Dovizioso, vierde in de race op Misano.

Voor het noodlottige ongeval reden de coureurs in de 125cc hun wedstrijd. De Spanjaard Marc Marquez zegevierde voor zijn landgenoten Nicolas Terol en Efren Vasquez voor. Marquez vergrootte met zijn zesde zege van dit seizoen zijn voorsprong in de WK-tussenstand. De Nederlander Jasper Iwema kon zondag geen rol van betekenis spelen. Hij eindigde als 21e.