Ziggo Sport 14 Ziggo Sport 14

'Ervaren rot Max 32 in race-jaren en wat nou inhalen kan niet?'

maandag 25 mei 2015

'Ervaren rot Max 32 in race-jaren en wat nou inhalen kan niet?'

Max Verstappen eiste gisteren in de GP van Monaco maar weer eens de hoofdrol voor zich op. Niet winnaar Nico Rosberg, maar de 17-jarige Limburger was door zijn inhaalmanoeuvres en loeiharde crash hét onderwerp van gesprek. Dit keer in zowel positieve als negatieve zin.

INHALEN KAN NIET? LET MAAR OP!
Dat Max Verstappen voor het eerst op het Circuit de Monaco reed was aan niets te merken. Er wordt vaak gezegd dat inhalen op deze baan bijna onmogelijk is, maar voor de debutant gelden duidelijk andere wetten. Hoewel hij zijn voorvleugel verloor, had Pastor Maldonado al na zes rondjes het nakijken. Die actie oogstte grote bewondering:

PECH, TACTISCH VERNUFT EN DUS ERVAREN ROT
Geen race zonder pech voor Max en dus waren er ook nu problemen. Door een dramatisch verlopen pitstop (video) verloor Verstappen twintig seconden op de concurrentie en kon hij weer opnieuw beginnen. Dat hij daardoor op een rondje achterstand werd gezet door Sebastian Vettel, bleek uiteindelijk het beste dat hem kon overkomen. 

Verstappen was zo slim om mee te gaan in de slipstream van de voormalig wereldkampioen en kon zo op spectaculaire wijze voorbij aan teamgenoot Carlos Sainz en Valtteri Bottas. Dat was tactisch zo sterk dat het leek of de jongeling al jaren meedoet op het hoogste niveau.

'Iedereen zegt steeds over Verstappen dat hij nog maar 17 is, maar als we over ervaring spreken is hij al een ervaren rot. Het is net als met hondenjaren. Hij zit in een racewagen sinds hij 4 is, dus op racegebied is hij zo'n 32 jaar', zei oud-coureur David Coulthard bij de BBC.  

GROSJEAN LAAT ZICH NIET FLIKKEN EN CRASH
Het ging zelfs zover dat Romain Grosjean door de teamleiding werd gewaarschuwd voor de vernuftige Nederlander (video). De Fransman luisterde goed naar de tip en dus moest Verstappen Vettel laten gaan en wachten op een nieuwe kans. Daar ging het vervolgens helemaal mis, als Max achterop bij de vroeg remmende Renault-coureur klapt:

FOUT VAN GROSJEAN, TOCH NIET EN KRITIEK
Een gelukkig ongedeerde Verstappen gaf Grosjean na afloop de schuld van de megacrash. 'Als je op die snelheid zo dicht bij elkaar rijdt, kan je niets doen. Ik had niet verwacht dat hij ging remmen. Ik probeerde hem nog te ontwijken, maar het verraste me echt', meende de Toro-Rosso coureur. 'Een ronde eerder remde ik op dezelfde plek. Nu ging hij eerder op de rem.'

Grosjean zag dat heel anders en noemde de Nederlander 'stupid', terwijl ook de FIA Verstappen aanwees als schuldige. Zijn straf: hij wordt vijf plekken teruggezet bij de volgende Grand Prix (Canada) en krijg twee strafpunten. Nog niets ernstigs, want pas bij twaalf strafpunten wordt zijn superlicentie afgenomen, maar de crash was dus wél zijn fout.

Uiteraard stuitte zijn actie op kritiek, onder meer van collega-coureur Felipe Massa. Die haalde de geringe ervaring van Verstappen er maar weer eens bij. 'Hij mag van geluk spreken dat hij er niets aan over heeft gehouden, want met zo’n ongeluk kan het ook anders aflopen. Het laat zien dat ervaring toch wel telt in de Formule 1.'

Max gaat niet bij de pakken neerzitten en kijkt meteen vooruit:

Niek Goedvolk


Niek Goedvolk is onze zeer gewaardeerde jongste bediende op de redactie en als een van de weinigen niet haast twee keer zo oud als Max Verstappen. Niek rept graag van strijders en helden en racet dagelijks met de Sprinter van de NS naar kantoor.

Verstappen-watch archief

22 mei 2015 Ecclestone: 'Verstappen als Mozart, bloody good job'
20 mei 2015  Max pakt tienden en Doornbos ziet regen en dus ijsbaan
11 mei 2015  Verstappen luistert als enige niet naar Pirelli, veel problemen
8 mei 2015  Verstappen echt blij met auto en blind door Barcelona
29 april 2015  Prachtig portret Next Superstar Max, door tot 2056
20 april 2015  'Rampweekend ideaal, Sainz is beter', Renault in de fik
17 april 2015  'Verstappen niet te koop', mini-Max en geen zwembad
14 april 2015  Renault vreest ook ploffende Verstappen in Bahrein
13 april 2015  Verstappen Nieuwe Senna en pluimen van Coulthard en Hill
10 april 2015  Max baalt van Shanghai en juicht niet voor Rode Duivels
8 april 2015  'Wat Red Bull doet, maakt me niet uit'
30 maart 2015  Genieten van 'brilliant Max' en stofhappende Red Bulls
29 maart 2015  'Max eindelijk op zacht, nu nog wat regen'
26 maart 2015 'Mijn zusje is veel agressiever, ik ben meer een mix'
24 maart 2015  Verstappen al eerder briljant in moessons van Maleisië
10 maart 2015  'Een enorm klasseverschil tussen Max en Carlos' 
25 februari 2015      'Nog veel werk te doen voor Toro Rosso en Max' 
9 februari 2015  Mol: 'Ferrari wil gewoon opvallen, Max doet het prima'